Resnica o fitinski kislini…

Avtor: Rene Škarabot 

30 Apr 

2019 

Fitati...

Izmed njihove skupine v oči najbolj bode prav fitinska kislina.

Naj ugibam..

Če bereš ta članek, najbrž spadaš v eno izmed spodnjih skupin:

#1 O fitinski kislini si slišal/a že precej slabih stvari

Da zavira absorpcijo nekaterih mineralov, da je kriva za prebavne težave, da lahko povzroči rahitis, osteoporozo… In da je zato potrebno oreščke pražiti, namakati, žita vzkliti itd., da bi se s tem postopkom znebili fitatov in na ta način povečali absorpcijo nekaterih mineralov, kot je kalcij, magnezij...

#2 O fitinski kislini nisi šlišal/a še nič

Mogoče je po eni strani to še bolje zate, saj se fitinski kislini vsaj nisi načrtno izogibal/a. Kot boš v nadaljevanju videl/a, fitinska kislina res zmanjša absorpcijo nekaterih mineralov, ampak pokazal ti bom tudi, da to v bistvu sploh ne predstavlja problema.

Prepričan sem, da boš na koncu tega članka, iskal/a vrečko oreščkov ali pločevinko fižola, da v telo čim prej vneseš nekaj fitatov.

Skratka..

Pojdiva lepo po vrsti.

Kaj sploh je fitinska kislina?

O fitinski kislini je na spletu napisanih precej neresnic in v nasprotju s temi nestrokovnimi prepričanji, ki so mimogrede napisane celo na straneh namenjenih zdravju, je znanost precej časa nazaj ugotovila, da fitinska kislina zelo dobro učinkuje na telo.

V tem članku bi ti rad fitinsko kislino predstavil v malce drugačni luči, kot si o njej najbrž slišal/a na raznih drugih forumih, kjer o njej pišejo več ali manj slabe stvari (še posebej, če si bral/a kakšen paleo blog).

Še preden pa se spustiva v zanimiv zapis, pa si poglejva, kaj fitinska kislina sploh je, če spadaš v tisto drugo skupino, ki o njej še ni slišal/a kaj dosti.

Skupina fitatov, v katero spada tudi fitinska kislina je naravno prisotna v vseh živilih rastlinskega izvora kot so: stročnice, žita, oreščki in semena.

V preteklosti (pri nas na žalost še danes) je pri fitinski kislini največ skrbi povzročala prav njena “anti-hranilna” lastnost. Fitinska kislina naj bi namreč začasno blokirala absorpcijo določenih mineralov v telo. Ampak to avtomatsko še ne pomeni, da so živila, ki vsebujejo fitinsko kislino slaba ali da je fitinska kislina slaba.
(Opomba: Fitinska kislina bi lahko predstavljala problem pri absorpciji določenih mineralov samo v primeru, če bi jo zaužili v ogromnih količinah dnevno in če bi ta hrana imela zelo slabe hranilne vrednosti.)

Ravno nasprotno!

Živila bogata s fitinsko kislino so super zdrava hrana. Lahko bi jih poimenovali kar zakladnica zdravja, saj telesu pomagajo pri ohranjanju boljšega zdravja. 


Kako lahko fitinska kislina in ostali fitati izboljšajo tvojo kvaliteto življenja?

#1 Deluje proti raku in podpira imunski sistem

Ena izmed najkoristnejših funkcij fitinske kisline je prav njeno delovanje proti raku. Preprečuje in pomaga proti razvoju ogromno vrst raka (rak debelega črevesja, rak prsi, levkemije, rak materničnega vratu, rak prostate,...). [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13]

  • Fitinska kislina zavira rast rakavih celic,
  • uničuje rakave celice in ne poškoduje normalnih celic,
  • strada tumor, tako da preprečuje nastanek novih krvnih žil, ki bi tumorje hranile,
  • na obstoječem tumorju pomaga pri uničevanju že formiranih žilnih povezav, ki tumor oskrbujejo s hranilnimi snovmi,
  • zmanjšuje rast rakavih celic in celo povzroči, da se rakave celice ponovno začnejo obnašati kot običajne celice.

#2 Ščiti pred osteoporozo

Če bi fitinska kislina resnično preprečevala absorpcijo mineralov, kot je kalcij, bi po vsej logiki v telesu moralo zavladati pomanjkanje kalcija in z njim povezana obolenja, kot je osteoporoza.

Ampak ne…

Situacija je ravno obratna.

Fitinska kislina ščiti pred osteoporozo! [14][15][16][17]

Zadnje raziskave na ženskah so pokazale, da fitinska kislina dejansko ščiti pred osteoporozo. [17]

Ženske z višjo vsebnostjo fitatov v telesu so imele precej manjšo izgubo kostne mase. [17]

Fitati namreč preprečujejo nastajanje celic, ki “jedo” naše kosti. [14][15]

Ja, tudi to se konstantno dogaja v našem telesu.

Predstavljaj si te celice kot neke vrste “Pac Man-e”, ki vztrajno glodajo tvojo kost.

Naj omenim, da pri krepitvi kosti zelo pomaga tudi redna vadba, zato telesne aktivnosti ne gre zanemarjati.

Ampak dejmo se sedaj fokusirat na fitate.

Za primer samo poglejmo spodnjo sliko iz zgoraj omenjene raziskave. Lepo je razvidno, koliko več kosti so ti “Pac Man-i” pojedli na levi sliki, v skupini, ki fitatov ni uživala.

IP6 je ime za fitinsko kislino, ki se večinoma uporablja v znanstvenih krogih.

#3 Zmanjša možnost nastanka ledvičnih kamnov

Fitinska kislina naj bi zmanjšala možnost za nastanek ledvičnih kamnov. [5][13]

#4 ZMANJŠA MOŽNOST zapletov pri diabetisu

Fitinska kislina zmanjša možnost zapletov pri diabetikih. [5]

#5 izboljšuje kvaliteto življenja pacientov na kemoterapiji

Izboljšuje kvaliteto življenja posameznikov, ki so na kemoterapiji in poveča učinkovitost uničevanja rakavih celic med kemoterapijo. [5] [10]

#6 Zmanjša možnost nastanka bolezni srca in ožilja

Fitinska kislina zmanjšuje možnost nastanka arteriosklerotičnih bolezni srca in ožilja. [5] Kot vidiš imajo fitati v nasprotju z nestrokovnimi mnenji, v znanosti veliko pozornosti.

Glede na številne koristi fitatov na zdravje, se znanstveniki močno nagibajo v smer vključitve fitatov v našo prehrano kot esencialno hranilo. Vse več se govori se o prehranskih dodatkih, ki bi vsebovali fitate. Vsekakor pa je boljše uživati hrano bogato s fitati, saj poleg njih dobiš še kup drugih koristnih sestavin, kot so vlaknine, vitamini, minerali....

Redno uživanje fitatov je priporočljivo, saj zmanjšajo možnost nastanka raznih resnih bolezni in prav tako pomagajo pri zdravljenju nekaterih že razvitih bolezni.

Sedaj se pa lahko odločiš, ali boš hrano bogato s fitinsko kislino vključil/a v svoj prehranjevalni režim in na ta način pomagal/a telesu pri zaščiti pred temi boleznimi…

ALI pa se ji boš izogibal/a zaradi njenega začasnega “anti-hranilnega” efekta, ki tako ali tako ni problem, in se na ta način izpostavil/a večjim tveganjem za nastanek resnih bolezni.

Odločitev je sedaj tvoja.

Če te je še vedno strah “anti-hranilnega” efekta fitinske kisline pa lahko za povečanje absorbcije uporabiš eno izmed spodnjih metod:

#1 Uporabiš živila, ki hrani povečajo absorpcijo

To so na primer česen, čebula, vitamin C,...

Tako lahko riž skuhaš s strokom ali dvema česna (ali rezino ali dvema čebule) in absorpcijo železa in cinka povečaš za kar 50%! [18]

#2 Poješ večjo porcijo hrane

Namesto ene porcije, poješ porcijo in pol polnovrednega obroka in dosežeš enako absorpcijo mineralov kot če živilu dodaš česen ali čebulo.

Kot lahko vidiš je fokusiranje samo na zmožnost začasnega blokiranja nekaterih mineralov fitinske kisline precej ozkogledo. V bistvu bi si na ta način naredil/a še več škode kot koristi. Priporočam ti, da poskrbiš, da se bodo od danes naprej stročnice, oreščki, žita in semena dnevno pojavljala v tvojem prehranskem režimu.

Se ti je zdel članek koristen? Bi rad/a še več takih? Zapiši v komentar spodaj in z veseljem bom pripravil še kaj zanimivega zate 🙂

Če so ti bile informacije všeč članek deli še s kom, za katerega misliš, da bi mu lahko bil zanimiv. Le kdo bi se branil boljšega zdravja kajne? 🙂


Se slišimo kmalu,
Rene

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Rene Škarabot

Sem certificiran osebni fitnes trener, ki se s športom ukvarjam že od malih nog. Kot vegan sem zasedel drugo mesto na odprtem powerlifterskem tekmovanju, ker sem skupno, v treh dvigih, premaknil več kot 550kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem prek člankov s tabo delil tudi v prihodnje 🙂 

Viri (raziskave)

[1] R. P. Singh, R. Agarwal. Prostate cancer and inositol hexaphosphate: Efficacy and mechanisms. Anticancer Res. 2005 25(4):2891 - 2903.
[2] G. L. Deliliers, F. Servida, N. S. Fracchiolla, C. Ricci, C. Borsotti, G. Colombo, D. Soligo. Effect of inositol hexaphosphate (IP6) on human normal and leukaemic haematopoietic cells. British journal of haematology 2002 117(3):577 - 587.
[3] E. Graf, J. W. Eaton. Dietary suppression of colonic cancer fiber or phytate? Cancer 1985 56(4):717 - 718.
[4] I. Vucenik, A. Passaniti, M. I. Vitolo, K. Tantivejkul, P. Eggleton, A. M. Shamsuddin. Anti-angiogenic activity of inositol hexaphosphate (IP6). Carcinogenesis 2004 25(11):2115 - 2123.
[5] A. K. M. Shamsuddin, I. Vucenik. IP6 & inositol in cancer prevention and therapy. Current Cancer Therapy Reviews 2005 1(3):259 - 269.
[6] M. Kapral, J. Wawszczyk, M. Jurzak, A. Hollek, L. Węglarz. The effect of inositol hexaphosphate on the expression of selected metalloproteinases and their tissue inhibitors in IL-1B-stimulated colon cancer cells. Int J Colorectal Dis 2012 27(11):1419 - 1428.
[7] A. M. Shamsuddin. Anti-cancer function of phytic acid. Int J Food Sci Tech 2002 37(7):769 - 782.
[8] A. M. Shamsuddin, I. Vucenik, K. E. Cole. IP6: A novel anti-cancer agent. Life Sci. 1997 61(4):343 - 354.
[9] I. Vucenik, A. M. Shamsuddin. Cancer inhibition by inositol hexaphosphate (IP6) and inositol: From laboratory to clinic. J. Nutr. 2003 133(11 - Suppl - 1):3778S - 3784S.
[10] I. Baci'c, N. Druzijani'c, R. Karlo, I. Skifi'c, S. Jagi'c. Efficacy of IP6 + inositol in the treatment of breast cancer patients receiving chemotherapy: Prospective, randomized, pilot clinical study. J. Exp. Clin. Cancer Res. 2010 29:12.
[11] E. Graf, J. W. Eaton. Suppression of colonic cancer by dietary phytic acid. Nutr Cancer 1993 19(1):11 - 19.
[12] K. Tantivejkul, I. Vucenik, A. M. Shamsuddin. Inositol hexaphosphate (IP6) inhibits key events of cancer metastasis: II. Effects on integrins and focal adhesions. Anticancer Res. 2003 23(5A):3681 - 3689.
[13] I. Vucenik, A. M. Shamsuddin. Protection against cancer by dietary IP6 and inositol. Nutr Cancer 2006 55(2):109 - 125.
[14] M. del Mar Arriero, J. M. Ramis, J. Perelló, M. Monjo. Inositol hexakisphosphate inhibits osteoclastogenesis on RAW 264.7 Cells and human primary osteoclasts. PLoS ONE 2012 7(8):e43187.
[15] A. A. López-González, F. Grases, N. Monroy, B. Marí, M. T. Vicente-Herrero, F. Tur, J. Perelló. Protective effect of myo-inositol hexaphosphate (phytate) on bone mass loss in postmenopausal women. Eur J Nutr 2013 52(2):717 - 726.
[16] A. A. López-González, F. Grases, P. Roca, B. Mari, M. T. Vicente-Herrero, A. Costa-Bauzá. Phytate (myo-inositol hexaphosphate) and risk factors for osteoporosis. J Med Food. 2008 11(4):747 - 752.
[17] A. A. Lopez-Gonzalez, F. Grases, J. Perello, F. Tur, A. Costa-Bauza, N. Monroy, B. Mari, T. Vicente-Herrero. Phytate levels and bone parameters: A retrospective pilot clinical trial. Front Biosci (Elite Ed) 2010 2:1093 - 1098.
[18] Gautam S, Platel K, Srinivasan K. Higher bioaccessibility of iron and zinc from food grains in the presence of garlic and onion. J Agric Food Chem. 2010 Jul 28; 58(14):8426-9.

Zadnje objave

>