Katero je najboljše rastlinsko mleko?

Napisal: Rene Škarabot 

28 Feb 

2024 

Rastlinska mleka so vedno bolj priljubljena, vse več ljudi se odloča in jih vključuje v svoj vsakdan ali pa z njimi popolnoma zamenja kravje mleko. To je zelo spodbudna novica, saj rastlinska mleka lahko pripomorejo k boljšemu zdravju (predvsem srčno žilnega sistema), zmanjšanju napihnjenosti in so bolj prijazna do okolja.


Kljub temu pa je pri izbiri rastlinskega mleka potrebno paziti, saj se med seboj zelo razlikujejo v sestavi. Če pred nakupom ne preveriš sestave, se ti lahko hitro zgodi, da namesto bolj zdrave alternative kravjemu mleku, pristaneš na hranilno precej bolj osiromašenem izdelku.


V tem članku bi s tabo rada delila katero rastlinsko mleko je najboljše in najbolj zdravo in katero bi ti midva priporočala, za uživanje.


Ko s kom govoriva, ki je pravkar začel uživat rastlinsko mleko, v 70% primerov dobiva isti odgovor, ko vprašava katero vrsto rastlinskega mleka uživa. Skoraj vedno je odgovor: riževo ali kokosovo.


In čeprav ima vsak svoje preference kar se okusa tiče, bi ti rada danes povedala, zakaj ti priporočava, da iz svojega hladilnika odstraniš riževo in kokosovo ter še kakšno drugo rastlinsko mleko in jih zamenjaš z veliko bolj hranljivo alternativo.

Kje je sploh problem?

Večina rastlinskih mlek vključno s kokosovim in riževim ima precej slabo hranljivo vrednost.


Spodaj sva zate pripravila zanimiv seznam hranilnih vrednosti najbolj popularnih mlek. Pokazala ti bova kakšne so razlike v hranilnih vrednostih (podatki te znajo presenetiti) in ti razkrila katero mleko bi ti midva priporočala za uživanje.

(Hranilna vrednost, ki je napisana pri spodnjih opcijah se lahko razlikuje od izdelka do izdelka, midva sva vzela povprečje treh izdelkov)

Riževo mleko

Vsebuje veliko sladkorjev ter zelo malo beljakovin ter malo vitaminov in mineralov. Glede na to, da na dan večina popije kar nekaj dcl mleka, lahko samo z riževim mlekom vneseš več 10g sladkorja.

Header

Vrednost na 100 ml

Kalorije

63

Maščobe

1g

nasičene maščobe

0,2g

Ogljikovi hidrati

13g

od tega sladkorji

6,7g

Beljakovine

0,2g

Kokosovo mleko

Vsebuje kar nekaj nasičenih maščob, ki so v večjih količinah slabe za srčno žilni sistem. Prav tako imajo nekatera tudi dodane sladkorje, kar še poslabša njegovo sestavo. Tako kot riževo, tudi kokosovo vsebuje zelo malo beljakovin.

Header

Vrednost na 100 ml

Kalorije

21,3

Maščobe

1,3g

nasičene maščobe

1,2g

Ogljikovi hidrati

2,1g

od tega sladkorji

1,6g

Beljakovine

0,2g

Mandljevo mleko

Mandljevo mleko samo po sebi ni tako slabo, vendar ni kaj prida hranilno. Po večini vsebuje maščobe in ima zelo malo beljakovin.

Header

Vrednost na 100 ml

Kalorije

21

Maščobe

1,4g

nasičene maščobe

0,1g

Ogljikovi hidrati

1,6g

od tega sladkorji

1g

Beljakovine

0,5g

Ovseno mleko

Večina ovsenih mlek ima kar nekaj dodanih sladkorjev in vsebuje malo beljakovin.

Header

Vrednost na 100 ml

Kalorije

42

Maščobe

1,1g

nasičene maščobe

0,2g

Ogljikovi hidrati

6,8g

od tega sladkorji

3,7g

Beljakovine

0,7g

Sojino mleko

Sojino mleko ima od vseh naštetih rastlinskih mlek daleč najboljšo sestavo. Ima toliko beljakovin kot kravje mleko, manj maščob, skoraj nič nasičenih maščob kar je super informacija. Nekatera sojina mleka imajo dodane sladkorje, kar pa ne spremeni dejstva, da ima sojino mleko najboljšo sestavo. V kolikor ne želiš uživati sladkorjev, je na voljo tudi sojino mleko brez dodanih sladkorjev (torej z 0g sladkorja).

Header

Vrednost na 100 ml

Kalorije

38

Maščobe

1,8g

nasičene maščobe

0,3g

Ogljikovi hidrati

1,8g

od tega sladkorji

1,7g

Beljakovine

3,2g

Poleg svoje impresivne hranilne vrednosti so študije pokazale tudi, da sojino mleko lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za določene vrste raka, vključno z rakom dojk. Za to so predvsem zaslužni izoflavoni, ki so prisotni v soji. Izoflavoni delujejo kot antioksidanti in lahko zavirajo rast rakavih celic ter zmanjšajo vnetja v telesu. Poleg tega je študijsko dokazano, da soja nima nobenega vpliva na dvig estrogena ne pri moških in niti pri ženskah.


Zaradi izjemne hranilne vrednosti sojinega mleka in vseh pozitivnih učinkov te stročnice na zdravje, sama vsakemu, ki želi uživat rastlinsko mleko priporočava, da uživa sojino mleko.


V kolikor pa ti sojino mleko ni všeč ali ti povzroča težave, pa izberi mandljevo ali ovseno.


Upava, da ti je bil ta članek všeč in da ti je pomagal pri izbiri tvojega novega najljubšega rastlinskega napitka.


Če želiš pozitivne učinke soje še dodatno izkoristiti in v svojo prehrano vključiti še druga živila iz soje, pa si preberi več kako pripravit zares okusen sojin tofu ali veganski golaž s klikom na spodnje povezave:Se beremo spet kmalu,

Rene in Galla

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Rene Škarabot

Sem certificiran osebni fitnes trener, ki se s športom ukvarjam že od malih nog. Kot vegan sem zasedel drugo mesto na odprtem powerlifterskem tekmovanju, ker sem skupno, v treh dvigih, premaknil več kot 550kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem prek člankov s tabo delil tudi v prihodnje 🙂 

Zadnje objave

>