Kako znižat holesterol na naraven način

Napisal: Rene Škarabot 

24 Avg 

2022 

Holesterol je voskasta snov, ki je prisotna v krvi. Telo ga nujno potrebuje za izgradnjo zdravih celic in za tvorbo hormonov, vendar pa lahko visoke vrednosti holesterola (predvsem LDL - slabega) povečajo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, zato je priporočljivo, da ga poskušamo držati v mejah normale.


V nadaljevanju bomo pogledali, zakaj preveč holesterola slabo vpliva na zdravje, zakaj sploh pride do previsokih vrednosti v krvi in kako vpliva na srčno-žilni sistem. Na koncu bomo predstavili tudi naravne rešitve za znižanje holesterola.

Ali je holesterol slab za zdravje?

Holesterol je snov, ki je bistvenega pomena za normalno delovanje našega telesa, saj je gradnik celičnih membran in pomemben za proizvodnjo hormonov. Pomemben podatek pa je, da obstajata dve vrsti:

  • LDL (lipoproteini nizke gostote), ki velja za "slabega"
  • HDL (lipoproteini visoke gostote), ki velja za "dobrega"

Previsoka raven LDL holesterola v krvi lahko vodi k tvorbi aterosklerotičnih plakov na stenah arterij, kar zmanjšuje premer krvnih žil in omejuje pretok krvi. To povečuje tveganje za srčno žilne bolezni, kot so srčni infarkt, možganska kap, angina pektoris itd. Zato je pomembno, da je raven LDL čim nižja, in raven HDL čim višja, saj se tako zmanjša možnost za nastanek bolezni srca in ožilja.

Od kje pride holesterol v telo?

V telo pride iz dveh glavnih virov:

  • Telo ga samo proizvaja v jetrih. Jetra so sposobna proizvesti zadostne količine holesterola, ki ga telo potrebuje za normalno delovanje.
  • Iz prehrane - vsa živila živalskega izvora vsebujejo holesterol, medtem ko ga rastlinska živila ne vsebujejo. Kar se tiče hrane, so torej za visok holesterol zaslužni predvsem živalski izdelki: meso, mlečni izdelki in jajca.

Priporočeno je omejiti uživanje živalskih izdelkov, ker ti dvigajo vrednosti holesterola v krvi. Poleg tega, da živalski izdelki vsebujejo holesterol, kar avtomatsko zviša njegove vrednosti v krvi, pa imajo ta živila še eno težavo. Živalski izdelki vsebujejo tudi veliko nasičenih in trans maščob, kar povzroča, da jetra še dodatno proizvajajo več holesterola. Vse to, pa je poleg neaktivnosti, največkrat razlog za visok holesterol v krvi.


Priporočljivo je torej omejiti vnos živalskih izdelkov in ta živila nadomestiti z bolj zdravimi opcijami, o katerih bomo več povedali spodaj.

Kako znižati holesterol v krvi na naraven način?

Na srečo imamo na voljo številne naravne metode za znižanje holesterola in izboljšanje zdravja srčno-žilnega sistema. Spodaj je nekaj preverjenih metod, ki ti lahko pomagajo.

1. Rastlinska prehrana

Prehod na rastlinsko prehrano, ki je bogata z vlakninami, sadjem, zelenjavo, oreščki, semeni in stročnicami, lahko znatno zmanjša raven holesterola. Rastlinska prehrana ima tudi veliko manj nasičenih maščob in ne vsebuje trans maščob. Številne raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki se prehranjujejo z rastlinsko prehrano precej nižje vrednosti holesterola v krvi in da prehod na rastlinski način prehranjevanja zmanjša možnosti za nastanek bolezni srca in ožilja.

2. Redna telesna vadba

Telesna aktivnost pomaga zvišati raven HDL, izboljša občutljivost na inzulin, kar lahko zmanjša proizvodnjo holesterola v jetrih in izboljša metabolizem maščob. Priporočljivo je vsaj 150 minut zmerno intenzivne vadbe na teden.

3. Vlaknine
Vlaknine so ključen del zdrave prehrane in lahko pomagajo znižati holesterol na več načinov. Topne vlaknine, kot so pektin in beta glukan, ki se nahajajo v živilih, kot so ovseni kosmiči, jabolka, hruške in agrumi, imajo sposobnost vezave na holesterol v prebavnem traktu. To preprečuje, da bi se ta absorbiral in ga namesto tega izloči iz telesa. Prav tako lahko vlaknine pomagajo pri zdravi prebavi in uravnavanju telesne teže.

4. Zdrave maščobe

Uživanje nenasičenih maščob, kot so oleinska kislina (najdemo jo v oljčnem olju), omega-3 maščobne kisline (najdemo jih v lanenih semenih in prehranskih dopolnilih) ter oreščkov in semen, lahko prispeva k zmanjšanju holesterola. Nenasičene maščobe lahko pomagajo zvišati raven HDL in zmanjšati raven slabega LDL holesterola.

5. Manj stresa

Stres tako kot na vsa druga stanja v telesu lahko vpliva tudi na raven holesterola. Dobro je, da najdeš način kako stres zmanjšati. To je lahko meditacija, joga, katerakoli športna aktivnost oziroma karkoli pri čemer se sprostiš. Jasno je, da se stresu ne moremo izogniti je pa dobro, da ga poskušamo čim bolje nadzorovati.


Holesterol je zagotovo pomemben element za naše telo, vendar ga je treba ohranjati na optimalni ravni. Z zdravim načinom življenja in prehrano lahko zmanjšamo tveganje za srčno žilne bolezni ter ohranimo dolgo in zdravo življenje. Z uporabo nasvetov zgoraj lahko znižaš svoj holesterol v krvi in tako poskrbiš za bolj zdravo srce in ožilje.


Da bi ti še dodatno pomagala vključiti več rastlinskih živil v jedilnik, sva zate pripravila posebno brezplačno e-knjigo, v kateri s tabo bova delila 7 rastlinskih živil, ki imajo vsaj toliko beljakovin kot meso ali pa še več! Imajo pa to prednost, da ne vsebujejo holesterola in trans maščob, a so vseeno bogate z beljakovinami in vlakninami, ki bodo spodbudile tvoj metabolizem in ti tudi pomagale hujšati hitreje. 👇


Brezplačno e-knjigo si prenesi s klikom na to povezavo.


Upava, da ti informacije pridejo prav,

Rene in Galla

Prenesi brezplačno e-knjigo že zdaj s klikom na spodnji gumb.

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Rene Škarabot

Sem certificiran osebni fitnes trener, ki se s športom ukvarjam že od malih nog. Kot vegan sem zasedel drugo mesto na odprtem powerlifterskem tekmovanju, ker sem skupno, v treh dvigih, premaknil več kot 550kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem prek člankov s tabo delil tudi v prihodnje 🙂 

Zadnje objave

>