Kava: Tvoje skrivno orožje za boljše zdravje in daljše življenje

Avtor: Rene Škarabot 

21 Mar 

2023 

Glede kave v družbi še vedno obstajajo zelo deljena mnenja. Eni jo obožujejo, drugi se je izogibajo, ker naj bi škodovala zdravju. Prav zaradi tega marsikdo svojo jutranjo kavo namesto z užitkom popije bolj z grenkobo in slabo vestjo in gleda na to kot na slabo razvado.


Na srečo o kavi obstaja ogromno študij in njihova odkritja so presenetljiva. Ljudje, ki pijejo kavo imajo manjše tveganje za številne kronične bolezni in večjo verjetnost, da bodo živeli dlje, kot tisti, ki kave ne uživajo.


Kofein je najbolj poznana sestavina kave. Čeprav ima kofein kar nekaj pozitivnih lastnosti (za tiste, ki nanj niso občutljivi), pa naj bi glavne koristi prišle od drugih, več kot 100 aktivnih sestavin, ki jih kava vsebuje. To pomeni, da imata tako kava s kofeinom, kot tudi brez kofeina pozitivne lastnosti na telo in zdravje.

Kakšne pozitivne lastnosti ima kava in v kakšnih količinah jo je priporočljivo uživati?

Preden gremo na pozitivne učinke kave, naj poudariva, da je potrebno tudi kavo, tako kot vse ostalo uživati v zmernih količinah. Preveč kofeina ima pri večini negativne učinke, kot so anksioznost, nemir, nespečnost in povečan srčni utrip.


Priporočena dnevna doza kofeina je 400mg. Ena skodelica kave vsebuje okoli 100mg kofeina, odvisno katera kavna zrna so uporabljena, kako so pražena in kako je kava pripravljena. Torej nek zmeren vnos kave predstavlja 3 - 5 skodelic na dan. V tem rangu ti bo kava najverjetneje pomagala do večje budnosti, več energije in sposobnosti koncentracije ter bo imela koristne učinke na tvoje zdravje.


Kako kava lahko koristi zdravju?

  • Zmanjša tveganje za nastanek raka: Pitje kave lahko zmanjša tveganje za nastanek različnih vrst raka. Kava namreč vsebuje antioksidante in zmanjšuje vnetje v telesu kar sta pomembna dejavnika pri preprečevanju raka. Prav tako kava zmanjšuje vrednosti estrogena, ki je prav tako povezan z več vrstami raka.
  • Zmanjša tveganje za nastanek diabetesa tipa 2: Čeprav zaužitje kofeina lahko kratkoročno zviša krvni sladkor, so dolgoročne študije pokazale, da imajo običajno ljudje, ki uživajo kavo manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 v primerjavi s tistimi, ki kave ne pijejo. Kava vsebuje polifenole (izjemno močne antioksidante) in minerale, kot je magnezij, kateri lahko izboljšajo učinkovitost inzulina in metabolizma glukoze v telesu. Raziskave so pokazale, da se je z uživanjem 6 skodelic kave na dan tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 zmanjšalo za 30%.
  • Zmanjša tveganje za bolezni srca in možgansko kap: Verjameva, da to mogoče zveni malo kontroverzno, saj smo o kavi po navadi slišali ravno obratno. Ampak raziskave kažejo, da zmerno uživanje kave vsak dan, torej 2 - 3 skodelice, zmanjšajo možnost za možgansko kap, ter srčno žilne bolezni za kar 20%. Najboljše je uživati espresso kavo ali dobro prefiltrirano kavo - brez usedline. Nefiltrirana kava, kot sta francoska in turška kava lahko zaradi usedline zvišajo slab holesterol LDL in trigliceride. Kljub temu pa dokazi kažejo, da lahko redno pitje kave zmanjša tveganje za bolezni srca in možgansko kap.
  • Lahko deluje kot antidepresiv: Naravno prisotni polifenoli v kavi s kofeinom in brez kofeina lahko zmanjšajo škodljiv oksidativni stres in vnetje celic. Pri nekaterih ljudeh ima to lahko nevrološke koristi in deluje kot antidepresiv. Zmeren vnos kofeina, 4 - 5 skodelic kave na dan, je bil povezan z 10 - 24% manjšim tveganjem za depresijo.
  • Zmanjša tveganje za razvoj nevrodegenerativnih bolezni: Dokazi iz epidemioloških študij dosledno nakazujejo, da je večje uživanje kofeina povezano z manjšim tveganjem za razvoj Parkinsonove bolezni. Z uživanjem večje količine kave s kofeinom se možnost za nastanek Parkinsonove bolezni zmanjša za 25%. Prav tako uživanje kave kaže na manjše tveganje za Alzheimerjevo bolezen, ampak so za potrditev potrebne še dodatne preiskave.
  • Lahko prepreči nastanek žolčnih kamnov: Kofein in ostale sestavine v kavi lahko preprečijo nastanek žolčnih kamnov. Najpogostejša vrsta žolčnih kamnov je sestavljena iz holesterola. Kava lahko spodbudi kontrakcije v žolčniku in poveča pretok žolča, tako se holesterol ne nabira, kar prepreči tvorbo kristalov v žolčniku.
  • Lahko podaljša življenje: Dve obsežni raziskavi, izvedeni na 700.000 ljudeh, sta pokazali, da so tisti, ki so pili 3 - 5 skodelic kave dnevno imeli 15% manjšo verjetnost zgodnje smrti zaradi kateregakoli vzroka (vključno s srčno-žilnimi boleznimi, samomorom in Parkinsonovo boleznijo), v primerjavi s tistimi, ki kave niso uživali. Ta "zaščitni učinek" kave je bil prisoten ne glede na genetsko nagnjenost k hitrejši ali počasnejši presnovi kofeina. Instant kava in kava brez kofeina sta pokazali podobno korist za zdravje kot kava s kofeinom.

Torej, če na hitro povzamemo: številni dokazi kažejo, da je uživanje 3 do 5 skodelic kave na dan dosledno povezano z zmanjšanim tveganjem za številne kronične bolezni in daljšim življenjem. Če kave s kofeinom ne prenašaš je kava brez kofeina super izbira, saj ponuja zelo podobne učinke na zdravje kot kofeinska. V kolikor pa ti kava sploh ne tekne, brez skrbi, obstaja še veliko drugih prehranskih strategij za izboljšanje zdravja - kar nekaj jih lahko najdeš na našem blogu (tukaj).

Za vse ljubitelje kave pa: Svojo kavo lahko sedaj popiješ z nasmehom na obrazu, saj obstaja velika verjetnost, da ni dobra le po okusu, ampak koristi tudi tvojemu zdravju. 😊


Lepo se mej in uživaj v svoji kavi,

Rene in GallaP.S. Nasvet: Izogibaj se dodajanju dodatnih kalorij v kavo kot so: sladkor, nasičene maščobe (smetana, mastno mleko), saj s tem izničiš večino (ali pa vse) koristi, ki jih ima osnovna črna kava.

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Rene Škarabot

Sem certificiran osebni fitnes trener, ki se s športom ukvarjam že od malih nog. Kot vegan sem zasedel drugo mesto na odprtem powerlifterskem tekmovanju, ker sem skupno, v treh dvigih, premaknil več kot 550kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem prek člankov s tabo delil tudi v prihodnje 🙂 

Zadnje objave

>