Recept za Okusen Falafel

Avtorica: Galla Os 

09 Feb 

2022 

Živijo, danes te bom popeljala na magični vzhod, rada bi ti namreč razkrila popularno hrano, ki jo ljudje na vzhodu radi jedo.

Kaj misliš, kaj se skriva v njihovi značilni kulinariki? A uganeš kaj bi to lahko bilo? 😉

Seveda to je falafel! Za falafel je značilno, da vsebuje čičeriko, čeprav obstajajo teorije, ki pravijo, da falafel prihaja iz starega Egipta, kjer so namesto čičerike uporabljali bob.. Ampak, danes ti bom predstavila klasičen falafel tistega, ki ga že poznamo!

Ali veš?

..da je čičerika odličen vir beljakovin, vitaminov (vitamin B6, vitamin C) in mineralov (železo, magnezij, kalcij), vsebuje pa tudi veliko vlaknin, ki blagodejno delujejo na našo prebavo.

Spodaj ti razkrijem enostaven recept za falafel, ki je zelo okusen in odlična izbira za popestritev malice ali kosila.

Vse kar potrebuješ je:

  • 300g surove čičerike (namoči čez noč)
  • 2 velika česna
  • 2 majhna rdeča čilija, ki jim predhodno odstraniš semena (ali nekaj čilija v prahu, če ne maraš pikantnega, lahko čili izpustiš)
  • Sol in poper
  • 2 žlici koriandra v prahu
  • 2 žlici zdrobljenega Kumina (ne Kumine, ampak Kumin)
  • 80ml stisnjene limone
  • Šop svežega koriandra (cca. 130g) (ne peteršilja)
  • Olje za cvrtje (rastlinsko olje, na primer sončnično)

Opozorilo: Surovo čičeriko daš namočit že en dan prej (naj se namaka čez noč)!

Priprava

  1. Kumin popraži na ponvi in ga zmelji v prah.
  2. Čičeriko odcedi in stresi v multipraktik in zmiksaj, dokler se ne grobo seseklja.
  3. Dodaj še preostale sestavine in miksaj naprej, da dobiš lepo zmes.
  4. Začini po okusu. Barva mase mora biti svetlo zelene barve, tako kot na desni sliki.
  5. Nato maso oblikuj v kroglice, vsaka naj tehta približno 50g.
  6. Pusti, da se pravkar oblikovani falafli ohladijo, približno 30 minut (hladni falafli se bodo med cvrtjem bolje obdržali skupaj).

V cvrtniku ali globoki ponvi segrej rastlinsko sončnično olje na 160 - 180°C. Falafle cvri dokler se ne obarvajo zlatorjavo (cca. 3 - 4 minute). Narejeni so takrat, ko priplavajo na vrh. Odcedi jih na papirnati brisači, da odstraniš odvečno olje.

P.S. Za bolj zdravo in manj kalorično verzijo, lahko falafle namesto v olju spečeš tudi v pečici. Pečico segrej na 190 stopinj in falafle peci 20 - 30 minut. Po 15 minutah jih previdno obrni, da se lepo zapečejo tudi na drugi strani.

Ideja za serviranje

Falafle lahko pripraviš v tortilji. Kupljeno tortiljo segrej na ponvi, nato jo odstavi na krožnik, nanjo namaži čičerikin namaz, dodaj svežo zelenjavo (po želji karkoli želiš), stisni nekaj majoneze (Omegol), svež paradižnik in dodaj nekaj kroglic falaflov.

In njami! Dober tek ti želim! 🙂

Galla

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Galla Os

Z rastlinsko hrano se prehranjujem od leta 2014 in že od začetka sem verjela, da se na rastlinski prehrani, da dosegati tudi vrhunske rezultate v športu. In to sem tudi dokazala z dvojno zmago na odprtem powerlifterskem tekmovanju, kjer sem skupno v treh dvigih dvignila preko 290kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in prehranjevanju z rastlinsko hrano, bom z veseljem preko člankov s tabo delila tudi v prihodnje. 🙂

Zadnje objave

>