Humus - čičerikin namaz recept

Humus recept - hitro, enostavno in okusno

Avtorica: Galla Os 

14 Apr 

2022 

Humus oziroma namaz iz čičerike, je super ideja za vse, ki bi radi izkoristili dobre lastnosti čičerike na bolj okusen način. V nadaljevanju sem zate pripravila enostaven recept za zdrav humus namaz, za katerega potrebuješ le nekaj enostavnih sestavin in je pripravljen v treh minutah.


Čičerikini plodovi so zelo bogati z beljakovinami in vlakninami, kar pomaga podaljšati občutek sitosti. Prav tako je čičerika bogat vir vitaminov in mineralov ter lahko nudi številne zdravstvene koristi, kot so pomoč pri uravnavanju telesne teže, izboljšanje prebave in zmanjšanje tveganja za bolezni.


Čičerika je ena od najstarejših stročnic. Na Bližnjem vzhodu so našli ostanke čičerike, stare kar 7500 let!


Pa še kot zanimivost, za tiste, ki imajo občutljivo prebavo je vredno omenit, da  je Nicolas Culpeper (1616–1654), angleški botanik in zdravnik, v svojih zapisih dejal, da je čičerika bolj hranljiva in povzroča manj vetrov kot fižol.


Upam, da sem ti vzbudila zanimanje za to čudovito stročnico. Sedaj pa gremo na moj najljubši recept za humus.

Humus video recept

Kaj potrebujemo?

  • 1 strok česna
  • 2 veliki žlici tahinija
  • 2 veliki žlici sojinega jogurta (nevtralen/navaden okus)
  • Limonin sok (pol limone)
  • 1 konzerva čičerike
  • 3 ščepce soli (oz. po okusu)

Priprava

1. V mikser (multipraktik) daj čičeriko, limono in sol in miksaj dokler ne nastane gladka zmes.


2. Nato v multipraktik dodaj 2 veliki žlici sojinega jogurta in 2 veliki žlici tahinija ter vse skupaj spet miksaj, da se sestavine med seboj dobro premešajo.


In Wa-Laaa, humus namaz je pripravljen. 🥳


Priporočam ti, da ga daš za nekaj ur v hladilnik, saj je, ko malo postane, še boljši. Nato pa vzemi rezino kruha (priporočam ti beljakovinskega) in uživaj v super malici.


Namaz hrani v hladilniku v posodi, ki se dobro zapre.


Dober tek,

Galla 💚P.S. Če te zanima kako priti do več kot 82 FIT in zdravih rastlinskih receptov potem beri dalje...


Skupaj z Renejem sva sestavila celovit plant-based (rastlinski) prehranski načrt, s katerim z lahkoto pokriješ vse dnevne zahteve po hranilih, tudi če se športaš.


V program sva vključila več kot 82 FIT in zdravih receptov (zajtrki, kosila, malice, večerje) ter program optimizirala za učinkovito hujšanje in vzdrževanje FIT postave vse leto.


Več informacij, ter kako do tega celovitega prehranskega načrta lahko prideš tudi ti, si poglej s klikom na to povezavo.

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Galla Os

Z rastlinsko hrano se prehranjujem od leta 2014 in že od začetka sem verjela, da se na rastlinski prehrani, da dosegati tudi vrhunske rezultate v športu. In to sem tudi dokazala z dvojno zmago na odprtem powerlifterskem tekmovanju, kjer sem skupno v treh dvigih dvignila preko 290kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in prehranjevanju z rastlinsko hrano, bom z veseljem preko člankov s tabo delila tudi v prihodnje. 🙂

Zadnje objave

>