Slastni Veganski Recepti za Praznike

Napisala: Galla Os 

24 Dec 

2020 

Živjo Galla tukaj,


Danes želim s tabo deliti nekaj slastnih veganskih receptov, ki jih lahko svoji družini ali znancem pripraviš čez praznike.


Spodaj najdeš tri enostavne recepte, ki so poleg vsega tudi hitro pripravljeni.

Čokoladni lešnikovi piškoti (brez sladkorja)

Sestavine: (za cca. 10 piškotov)

  • 150g mletih lešnikov
  • 50g sesekljanih lešnikov
  • 90g datljev brez koščic (jaz rada uporabljam Medjool datlje iz Hoferja)
  • 15g kakava v prahu
  • ščepec fine morske soli
  • 1/2 žličke cimeta
  • 3 kvadratke temne veganske čokolade (lahko z lešniki) - po želji

1 laneno "jajce":

  • 14g ali 1 velika žlica mletih lanenih semen
  • 45 ml ali 8 velikih žlic vode

Priprava

1. Pečico segrej na 160°C in na pekač položi peka papir.


2. Pripravi lanena jajca: v posodo daj mleta lanena semena in vodo ter premešaj. Zmes pusti počivati 5 minut, da se zgosti.


3. 150g lešnikov v mikserju zmelji v grob prah. Ne skrbi, če ostane kakšen večji kos, piškotkom bodo dodali le dodatno teksturo. Zmlete lešnike odstavi v večjo posodo kjer boš sestavine zmešal/a.


4. Prav tako v mikserju zmelji datlje v pasto, tako da dodaš 5 žlic vode in laneno "jajce" (zmes, ki si jo pripravil/a v koraku 2).


5. Preostalih 50g lešnikov nasekljaj na koščke.


6. V veliki posodi zmešaj mlete lešnike, datljevo pasto, sol, kakav v prahu, cimet in nasekljano čokolado (na majhne koščke). Vse skupaj dobro premešaj, da se vse sestavine povežejo v lepljivo maso, ki jo lahko v rokah oblikuješ v kroglice.


7. Testo razdeli na 10 enako velikih kosov. Vsak del mase med dlanmi oblikuj v kroglico. Kroglico položi na pekač in jo s pomočjo kozarca speštaj, da dobi obliko piškota. Nato v vsak piškot rahlo potisni v sesekljane lešnike.


8. Piškote daj v ogreto pečico in peči približno 10 minut.


9. Nato piškote odstrani iz pečice in pusti, da se ohladijo, preden jih premakneš na krožnik ali neprodušno zaprto posodo, saj so vroče precej drobljivi. Upri se želji, da kakšnega poskusiš dokler je še topel, saj so veliko boljši, ko se ohladijo.


Opombe
Ko piškote odstraniš iz pečice, bodo precej mehki a se bodo med ohlajanjem strdili. Piškote lahko hraniš v nepredušni posodi pri sobni temperaturi tudi 1 teden!


Če nimaš lanenih semen pri roki, lahko kot nadomestek uporabiš tudi chia semena.


Poseben nasvet: namesto navadnih lešnikov lahko za posip uporabiš pražene lešnike.

Božični zavitek z gobami

Sestavine: (za cca. 4 osebe)

  • 2 sesekljani čebuli
  • 200g mešanih gob (zamrznjene iz Spar-a)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 150g mlade špinače
  • 2 prepečenca
  • 80g sejtanovega hašeja
  • 1 listnato testo
  • 2 ščepca veganskega sira (Veganz)
  • 1 žlica gorčice
  • sol in poper po okusu

Namaz: (za po testu)

  • 1 žlica aquafabe (čičerikina voda)
  • 1 žlica sojinega/mandljevega mleka 
  • 1 čajna žlička olivnega olja
  • 1/2 čajne žličke javorjevega sirupa

Priprava

1. V ponev daj olje, in nasekljano čebulo ter sol. Čebulo popraži, da porjavi, nato dodaj gobe in pokuhaj, da izhlapi voda, ter da se gobe malce zapečejo. Nato dodaj špinačo in kuhaj še 5 minut s pokrovko. Dodaj 2 zdrobljena prepečenca, da popijeta še preostalo vodo.


2. V ponvi popeči sejtanov haše, da porjavi in ga nato dodaj čebuli in gobam.


3. Vse zmešane sestavine iz koraka 1 in 2, odmakni iz ognja in pusti, da se ohladijo.


4. Pečico segrej na 200°C. Na pekač položi peka papir, ter list listnatega testa. Na sredino testa, položi maso, ki se je ohladila, pri čemer pazi, da na robu testa pustiš 2 - 3cm prostora, da potem lahko testo lepo zaviješ  v rolo. Čez namaz enakomerno porazdeli gorčico.

Nekaj žličk namaza prelij po nadevu, da bo bolj sočen.


5. Testo previdno zavij, na robovih zatisni z vilicami, da masa ne uteče ven.


6. Testo po vrhu premaži z namazom, ki bo poskrbel za lep rjav videz in pekač postavi v pečico, ter peči cca. 30 minut, da testo lepo porjavi.



Opombe
Zavitek je najbolje zaužiti vroč, takoj ko pride iz pečice, saj se bo testo začelo mehčati, ko bodo gobe spustile sokove, ko se bodo ohladile.

Božični vrtinčki

Sestavine:

  • 1 listnato testo
  • Veganski pesto (Barilla)
  • 8 posušenih paradižnikov (narezanih na kocke)
  • Veganska salama (Veganz)
  • 2 ščepca veganskega sira (Veganz)

Priprava

1. Na pekač položi peka papir, ter list listnatega testa. Po celotnem testu na tanko premaži pesto, nanj položi nekaj rezin salame, sir in posušene paradižnike.


2. Testo zvij v rolo.


3. Zvitek (rolo) zreži na cca. 8 kosov in jih postavi na pekač.


4. Peči pri 190°C, 20 - 25 minut oz. dokler testo ne dobi zlato rjave barve.

Pa dober tek!

Galla

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Galla Os

Veganka sem od leta 2014 in že od začetka sem verjela, da se na veganski prehrani, da dosegati tudi vrhunske rezultate v športu. In to sem tudi dokazala z dvojno zmago na odprtem powerlifterskem tekmovanju, kjer sem skupno v treh dvigih dvignila preko 290kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem preko člankov s tabo delila tudi v prihodnje. 🙂

Zadnje objave

>