Zakaj bi vsak moral jemati vitamin B12?

Avtor: Rene Škarabot 

18 Jun 

2018 

Dragi bralec/bralka,

Vitamin B12 je tako kot ostali vitamini, ključen za zdravje in življenje. Hrana živalskega izvora vsebuje nekaj vitamina B12, ampak je v tej obliki ta za telo težko dostopen. Večina po 50 letu ne zmore več pridobiti B12 iz živalske hrane in je tako podvržena pomanjkanju tega vitamina in za to niti ne ve. Tako lahko po tihem telo začne zbolevati povsem po nepotrebnem. Zato preberi ta članek do konca, kajti povedal ti bom zakaj je dobro, da začneš vitamin B12 čim prej dodajati tudi ti.

Kaj je vitamin B12, kje se nahaja in kako se ga pridobiva?

Vitamin B12 je esencialno živilo, ki ga moraš prek hrane oz. prehranskih dopolnil zaužiti v dovolj velikih količinah. Pomemben je za tvorbo rdečih krvnih celic, nevrološke funkcije in sintezo DNK.

V naravi obstaja en sam vir tega vitamina in to so mikroorganizmi.

Ves vitamin B12 v prosti obliki (prehranska dopolnila) je pridelan z bakterijsko fermentacijo, na podoben način kot kislo zelje. Ko bakterije opravijo svoje delo, jih ločijo od B12, katerega zapakirajo v prehransko dopolnilo (sprej, tabletke,..).

Nobena rastlina, nobena žival ne more proizvesti tega vitamina, to lahko naredijo le bakterije. Zato ne nasedi govoricam, da je B12, ki ga dobiš prek mesa, mleka, jajc bolj naraven od tistega, ki je pakiran v tabletkah ali spreju.

Živali pridejo do tega vitamina tako, da poleg hrane zaužijejo tudi nečistoče še bolj pogosta praksa pa je, da jim ta vitamin dodajo neposredno v krmo. Se pravi, da živali dobijo B12 prek prehranskih dopolnil.

V naravi se B12 nahaja v zemlji, umazani vodi, iztrebkih itd., ker pa danes živimo v zelo čistem okolju, oziroma je vsa hrana in voda, ki jo užijemo čista, vitamina B12 ne dobimo prek teh virov in ga moramo dodajati v prosti obliki prek dopolnil.

Meso, mleko in jajca sicer vsebujejo nekaj vitamina B12, ki je vezan na beljakovino. To pa vodi do novih težav. Telo mora v tem primeru B12 najprej ločiti od beljakovine, da le ta postane uporaben za telo. Za to je potrebnih več presnovnih korakov, kot če vitamin B12 zaužijemo v prosti obliki, kateri je takoj na voljo našemu telesu.

Zmotna logika?

Jemanje vitamina B12 v obliki prehranskih dopolnil je:

  • Nenaravno (te besede se raje ne bom dotikal, ker če začnemo razglabljat kaj je naravno in kaj ne, bomo končali v kameni dobi, pod skalo brez ognja itd.. Uporaba besede naravno je brezpredmetna in ne pomeni nič. V znanosti se temu reče appeal to nature fallacy ali zmotno sklicevanje na besedo naravno)
  • Težko
  • Komplicirano
  • Nezdravo

Pa si na spodnjem primeru poglejva ali so ta mnenja upravičena. Ker si vizualno lažje predstavljamo stvari, si bova postopek vnosa in absorpcije B12 razložila na sliki.

Na levi strani je proces, ki je potreben za pridobitev B12 pri ljudeh, ki jedo meso. Na desni strani pa je prikazano, kako B12 pridobivajo tisti, ki ga jemljejo v prosti obliki (prek prehranskih dopolnil). | Design: Galla Os

Mislim, da ni potrebno spraševati, katera stran se ti zdi bolj enostavna, bolj smiselna in bolj logična.

Vendar je ideologija, da B12, ki je bakterijsko pridelan in zapakiran v prehranska dopolnila »ni naraven« med ljudmi zelo zakoreninjena. Prav ta ideologija pa je lahko tudi smrtno nevarna!

Zakaj?

Raziskave kažejo, da se pri ljudeh s starostjo povečuje pomanjkanje vitamina B12, tudi če ga pojedo v zadostnih količinah. [1][2] Pomanjkanje je predvsem posledica slabše absorpcije, saj ta vitamin zaužijejo preko živalskih produktov (problem ločevanja B12 od beljakovine).

Kar 30% ljudi starejših od 51 let ni sposobno absorbirati vitamina B12, ki je vezan na beljakovino oz. ima s tem velike težave. [1] In da stvar postane še bolj resna pa kažejo dejstva, da težav z absorpcijo nimajo samo starejši ljudje, ampak vse starostne skupine. [3][4][5]

Pri vseh zgoraj omenjenih skupinah je bilo pomanjkanje B12 odpravljeno z dodajanjem vitamina v prosti obliki.

Vitamin B12 v prosti obliki je za človeka veliko boljši, primernejši in bolj zanesljiv od vitamina v živalskih izdelkih!

Torej ideologija, da je meso super in zanesljiv vir vitamina B12 ne drži in je zate zelo nevarna, če se nanašaš nanjo. Zato ti toplo priporočam, da od danes naprej, svoji prehrani dodajaš vitamin B12, tako kot ti bom pokazal čez nekaj vrstic. In ne glede na to kako se prehranjuješ.. vsejedo, vegeterjansko ali vegansko!

Kakšni so lahko simptomi pomanjkanja vitamina B12?

Seznam simptomov pomanjkanja tega vitamina je zelo dolg. Ne skrbi, ne bom sedaj dolgočasno našteval vseh simptomov ampak bom omenil le nekaj nevšečnosti, ki so lahko posledica pomanjkanja B12 skozi daljše obdobje.

  • Utrujenost
  • Pomanjkanje energije
  • Prezgodnje sivenje las
  • Demenca
  • Altzhajmerjeva bolezen itd.

Zakaj bi se igral/a in tvegal/a svoje zdravje, če se lahko s preprostim korakom – dodajanjem vitamina B12 v prosti obliki temu izogneš. Vitamin B12 je popolnoma veganski in bi ga morali prek dopolnil uživati tako vsejedci, vegeterjanci in vegani.

Nasprotujoča si dejstva

Filozofija, da so živalski izdelki dober vir vitamina B12 ne drži!

Vegani, ki se prehranjujejo pravilno, imajo neprimerno manjše tveganje za pomanjkanje vitamina B12 kot vsejedci, saj je B12 v živilih živalskega izvora nezanesljiv in bistveno manj primeren za človeka kot bakterijsko pridelan B12 v prosti obliki. Ravno nasprotno od tega, kar nam poskuša »prodati« mesna, mlečna, jajčna industrija ter številni strokovnjaki slovenske stroke.

Kako jemati B12

Dejva si še na hitro pogledat, kako jemati B12, da boš lahko prepričan/a, da ga jemlješ dovolj in da bodo tvoje vrednosti vedno ravno pravšnje. (Pozor! To ne velja, če imaš kakršnokoli bolezen, ki vpliva na nivoje vitamina B12, ali imaš težave z absorpcijo B12. V tem primeru se posvetuj s svojim osebnim zdravnikom.)

Jemlji 250mcg dnevno ali 2500mcg na teden. Jaz najraje jemljem B12 3x tedensko po 1000mcg. Res je to znese 3000mcg, a ti glede tega ni potrebno skrbeti. Vitamin B12 je topen v vodi in ga boš, v kolikor ga tvoje telo ne bo potrebovalo toliko izločil/a prek lulanja.

Kje lahko vitamin B12 kupiš?

Cenovno najbolj ugodno lahko B12 dobiš na spletni trgovini IHerb. Pri naročilu bodi pozoren/na, da ne prekoračiš zneska 23€ (skupaj s stroški pošiljanja), saj ti bodo v nasprotnem primeru zaračunali še carino.

Druga opcija je, da B12 naročiš v spletni trgovini Kupujem Zdravo in svoj B12 v spreju prejmeš v dveh dneh. Pri nakupu v spletni trgovini Kupujem Zdravo, lahko vedno koristiš promocijsko kodo GOBY za 5% popust na celoten nakup.


Za konec bi rad še enkrat poudaril nekaj ključnih dejstev:

Vegani lahko B12 zaužijemo v poljubnih količinah, ker ga z lahkoto v poljubnih količinah z bakterijsko fermentacijo tudi pridobivamo. To pomeni, da je trditev, da veganom primanjkuje vitamina B12 izgovor, ki temelji na ideologiji in ne na resničnih dejstvih. Dejstvo pa je, da vsejedci, ki B12 ne dodajajo igrajo rusko ruleto s svojim zdravjem.

Hvala za tvojo pozornost in to, da si članek prebral/a do konca. Upam, da sem ti uspel prenesti kakšno uporabno informacijo in da si boš šel/šla sedaj čim prej kupit svoj B12.

Na tem mestu bi te še prosil, če ti je bil članek všeč in si dobil/a kakšno uporabno informacijo, da ga deliš še s kom, ki bi mu utegnil priti prav, lahko pa tudi pustiš kakšen komentar ali vprašanje v spodnji sekciji za komentarje. Z veseljem bom odgovoril nanj.

Do naslednjič bodi lepo,
Rene

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Rene Škarabot

Sem certificiran osebni fitnes trener, ki se s športom ukvarjam že od malih nog. Kot vegan sem zasedel drugo mesto na odprtem powerlifterskem tekmovanju, ker sem skupno, v treh dvigih, premaknil več kot 550kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem prek člankov s tabo delil tudi v prihodnje 🙂 

Viri (raziskave)

[1] Practitioners’ Guide to Meeting the Vitamin B-12 Recommended Dietary Allowance for People Aged 51 Years and Older, Christina Ho, Gail P.A Kauwell, PhD, Rd, Lynn B Bailey, PhD, Rd, Journal of the American Dietetic Association , Volume 99 , Issue 6
[2] How common is vitamin B-12 deficiency?, Lindsay H Allen, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 89, No. 2, 693S-696S, February 2009
[3] Malabsorption of food cobalamin., Carmel R., Baillieres Clin Haematol. 1995;8:639–55
[4] Cobalamin, the stomach, and aging., Carmel R., Am J Clin Nutr. 1997;66:750–9
[5] Heterogeneity of gastric histology and function in food cobalamin malabsorption: absence of atrophic gastritis and achlorhydria in some patients with severe malabsorption., Cohen H, Weinstein WM, Carmel, R. Gut. 2000;47:638–45

Zadnje objave

>