10 nasvetov za vse, ki se mučite z vadbo

Avtorica: Galla Os 

01 Mar 

2022

Leta in leta sem se mučila z uvedbo redne vadbe v mojo rutino. A žal, mi ni uspelo..


Zato sem se podala v raziskovanje, da bi ugotovila kako uspešno začeti in obdržati vadbeno rutino. 


Brala sem članke, knjige, revije,... Toda še kar mi ni uspevalo, da bi naredila končno nekaj zase, za svoje telo in zdravje!


In takrat, ko mi je končno uspelo prekolesarit nekaj km ali preteči nekaj metrov 😜, sem na koncu treninga zasovražila vse kar je bilo povezano s fizično aktivnostjo. 


Tako močno sem bila proti telesni aktivnosti, da si nisem nikoli predstavljala, da bom čez nekaj let postala prvakinja v dvigovanju težkih uteži.

Ampak, velik ampak!


Ko sem si gradila mišice sem trenirala večinoma z utežmi in si nisem mogla niti predstavljat, da, bom kdaj zmožna z užitkom teči več kilometrov, kaj šele izvajati HIIT vaje doma!


In evo mene danes.. tista punca, ki je bila včasih tako brez energije in volje, ki se je komaj usedla v avto in odpeljala v bližnjo trgovino, ki je bila stran le 200m, je zdaj vzljubila kardio vadbo.


Ko pomislim na moja stara prepričanja se mi zdi, da se je zgodil totalen čudež.


Ampak, to ni bil čudež..


Preden nadaljujem, me najprej zanima, če se slučajno tudi ti vidiš podobni situaciji - da nimaš volje do vadbe, in te zanima kako je meni uspelo to spremeniti?


Postavit cilj je lahko, ampak ga uresničit je povsem nekaj drugega.


Ker vem kako je in sem bila tudi sama v podobni situaciji, bom danes s tabo delila 10 korakov, ki so mi pomagali, da so se moje želje preoblikovale v resničnost!


Torej, kaj lahko danes pričakuješ?


Predala ti bom nasvete in tehnike, kako fizično aktivnost spremeniti v uspešno rutino in povezavo do kvalitetne vadbe, ki je danes zate na voljo brezplačno!

1. Nasvet: Razbij svoj cilj

Čeprav je dobro, da si postavimo višje cilje – nekaj kar si res želimo doseči in nekaj kar nas bi osrečilo, ko to dosežemo, je pogosto učinek ravno obraten. Namesto, da bi bili zelo motivirani, da cilj dosežemo, se hitro lahko počutimo preobremenjene, začne nas grabit anksioznost in nad ciljem obupamo. Ali pa smo trmasti in namesto, da bi na poti do cilja uživali, se mučimo in se sprašujemo zakaj je meni tega treba..


Tudi sama sem se večkrat znašla v tej situaciji, zato dobro vem kakšen je občutek. Najprej sem mislila, da je kaj narobe z mano. Večkrat sem zasledila v člankih in knjigah, da si moramo postavljati visoke, skoraj nerealne cilje, zato se zdaj ne čudim, da sem skoraj vedno obupala. Ko sem raziskovala zakaj je temu tako, sem dobila super rešitev in to je ta, da moramo razbiti - razčlenit svoj cilj na več manjših delov.


In ta tehnika deluje super.


Predstavljaj si, da se usedeš v avto in se odpraviš na 2000 km dolgo pot. Ali boš prevozil/a vse v enem kosu? Malokdo bo sposoben to narediti. Večina si bo pot razdelila na več manjših delov tako, da bo naredila več postankov. Res je, da na ta način prideš na cilj malo počasneje kot nekdo, ki prevozi vse naenkrat, ampak pomembno je, da na cilj prideš varno in uspešno!


Zato..


Razbij svoj cilj na več manjših delov. Določi si rok, do kdaj želiš ta manjši cilj doseči (tudi če greš malo čez rok, ne sekiraj se) in potem nadaljuj na naslednji cilj. Vsako majhno zmago praznuj (npr. pojdi v svoj najljubši kafič in si privošči dobro kavo in rogljiček oz. karkoli te notranje zadovolji). Nagrade za opravljeno delo te bodo še bolj motivirale, da greš naprej in dosežeš naslednji cilj.

2. Nasvet: Načrtuj vadbo v naprej

Tako kot restavracija, ki ponuja tedenski meni in točno veš kakšno vrsto hrane si lahko naročiš ter se na podlagi teh informacij lažje odločiš in planiraš svoj jedilnik v naprej, mora tudi tvoj vadbeni program imeti plan.


Na list, v Word ali v aplikaciji na telefonu napiši svoj vadbeni plan, napiši katere dneve in ure želiš telovadit ter koliko časa želiš vadbi nameniti. Ko opraviš vadbo si tudi zabeleži ponovitve, čas,... Tako lahko enostavno spremljaš svoj napredek in vaje na podlagi teh podatkov postopoma stopnjuješ.

3. Nasvet: Pozabi na perfekcionizem in občutke krivde

Uspeh se začne s prvim korakom! Vzpodbujam te, da delaš nepopolne korake. Postopoma bodo tvoje veščine vedno boljše in vedno hitreje se boš premikal/a proti cilju.

4. Nasvet: Osredotoči se samo nase

Nikoli, zares nikoli, se ne primerjaj z drugimi! Zapomni si, vedno bo nekdo bolj uspešen od tebe. In ker vsak posameznik prihaja iz različnih okoliščin, ima različne izkušnje in znanja, se ni smiselno primerjat z drugimi. Lahko si pa poiščeš svojega idola - v smislu, nekoga, ki je že na točki, kjer želiš biti tudi ti. Naj bo ta oseba tvoja motivacija za nove dosežke.

5. Nasvet: Obdaj se z ljudmi, ki te bodo vzpodbujali

Obdaj se ljudmi, ki imajo iste ali podobne cilje kot ti. Če ne poznaš nobenega, skoči na Facebook in se priključi kakšni skupini, v kateri so posamezniki z istimi interesi kot ti. 

6. Nasvet: Zabavaj se

Če nisi motiviran/a obstaja verjetnost, da izvajaš napačno fizično aktivnost. Mogoče ti je bila včasih všeč, zdaj pa je postala monotona in te ne navdušuje več. Zato poskusi nekaj novega in gotovo najdeš nekaj kar ti bo zanimivo. Ne pozabi, ni nujno, da se vadba izvaja v telovadnici ali fitnesu. Morda se raje odpraviš na pohod, na dobrodelni tek, sprehod v naravo ali daš možnost plesu.

7. Nasvet: Delaj krajše treninge

Izberi tip vadbe, ki ti pobere manj časa. Meni osebno so najbolj všeč HIIT vadbe in intenziven ples, ki trajajo od 20 do 40 minut.

8. Nasvet: Pozabi na preteklost

Ne glej nazaj. Preteklost je za tabo in ne oblikuje tvoje sedanjosti. Naj bo tvoj nov cilj, da (p)ostaneš zdrav/a in uživaš v življenju.

9. Nasvet: Prihrani svoj čas

Če si na tesnem s časom in za prevoz do fitnesa/telovadnice porabiš več kot 20 minut, potem raje ta čas izkoristi za trening, ki ga lahko narediš doma. Najbolj ti lahko tukaj pomagajo spletni vadbeni tečaji s katerimi lahko vadbo opraviš kjerkoli in kadarkoli. 


Pri izbiri spletnih vadb bodi pozoren/na, saj niso vsi vadbeni programi učinkoviti. Če misliš da je čas, da poskusiš z online vadbenim programom ter tako izkoristiš vse prednosti, ki jih prinaša, potem ti predlagava, da si pogledaš GOBYFIT vadbeni program s klikom tukaj.

10. Nasvet: Nagradi se

Ne pozabi, da se moraš na poti do tvojega cilja tudi nagraditi. Na primer: kupi si novo trenirko, privošči si masažo, naredi si novo glasbeno listo za poslušanje med vadbo,.. Karkoli kar ti predstavlja užitek oziroma nagrado.


Tako, to je mojih 10 nasvetov in upam da ti pridejo prav.


Če želiš začeti z vadbo za učinkovito hujšanje in oblikovanje telesa, potem telovadi skupaj z nama v brezplačni vadbi spodaj 👇😎

Vse dobro ti želim, se beremo naslednjič. ✌️ 😊


P.S. Če želiš še več podobnih vadb, potem si poglej še druge vadbe na najinem Youtube kanalu GO Build Yourself s klikom tukaj.


Ne pozabi se naročiti na Youtube kanal, saj boš tako vedno na tekočem glede novih vadb in zanimivih receptov!

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Galla Os

Z rastlinsko hrano se prehranjujem od leta 2014 in že od začetka sem verjela, da se na rastlinski prehrani, da dosegati tudi vrhunske rezultate v športu. In to sem tudi dokazala z dvojno zmago na odprtem powerlifterskem tekmovanju, kjer sem skupno v treh dvigih dvignila preko 290kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in prehranjevanju z rastlinsko hrano, bom z veseljem preko člankov s tabo delila tudi v prihodnje. 🙂

Zadnje objave

>