5 večno delujočih korakov za lažje hujšanje, boljše počutje in zdravje

Avtor: Rene Škarabot 

17 Apr 

2018 

Ob hitrem tempu življenja in hitrih prigrizkih, ki so dandanes že stalnica našega življenja, zelo hitro lahko zapademo v začaran krog slabega prehranjevanja in neaktivnosti. Največkrat sta prav ta dejavnika krivca za slabo počutje, nizke nivoje energije ter nabiranje odvečnih kilogramov.

Danes bi ti rad predstavil 5 vedno delujočih korakov, s katerimi lahko na enostaven način izboljšaš svoje počutje, dvigneš nivo svoje energije ter s časoma tudi urediš svoje kilograme.

1. Pomen energijske vrednosti

Kalorije so energija, ki jo v svoje telo vneseš s hrano. Zadosten vnos kalorij je ključnega pomena za zdravo življenje in ohranjanje zdrave telesne teže. Koliko kalorij moraš v telo vnesti je odvisno od tvojega bazalnega metabolizma (koliko energije tvoje telo porabi v mirovanju), ciljev (izguba maščobe, pridobivanje mišične mase..), vadbe in ostalih dejavnikov v telesu.

Pri povprečnem posamezniku, pa so slabo počutje, odvečni kilogrami največkrat prav posledica nepravilnega prehranjevanja.

Če se rediš, v telo vnašaš več kalorij, kot jih preko dnevnih aktivnosti porabiš. Če torej želiš shujšati moraš najprej znižati dnevni vnos kalorij in obratno, če se želiš zrediti bo potrebno kalorijski vnos povečati.


Kako lahko najlažje izveš koliko kalorij dnevno potrebuješ? Za to obstaja veliko različnih kalkulatorjev. Enega, ki super deluje, sva postavila na naši strani in ga lahko brezplačno uporabiš s klikom tukaj.Preverjanje kalorij v hrani

Poznavanje kalorične vrednosti živil je lahko izredno uporabno, kadar želiš izgubiti, ohraniti svojo telesno težo ali pridobiti mišično maso. Vsebnost kalorij v živilih je navedena na hrbtni strani embalaže (energijska tabela), v enotah kJ ali kcal, kar je okrajšava za kalorije.


Tako lahko s kalorijskim kalkulatorjem zgoraj, enostavno izračunaš koliko kalorij potrebuješ in s pomočjo energijskih tabel na živilih veš koliko kcal si že pojedel/la in koliko ti še ostane do tvojega dnevnega cilja.

Kljub temu, da je dobro poznati kalorično vrednost živil, pa računanje dnevno zaužitih kalorij in nadležno tehtanje hrane nista pogoj za uspešno hujšanje in pridobivanje mišične mase.

Na podlagi dolgoletnih izkušenj sva z Gallo sestavila prav poseben prehranski načrt, pri katerem sta računanje kalorij in tehtanje hrane preteklost. Prav tako s tem enostavnim načinom v telo vneseš vsa makrohranila (ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe) v pravilnih razmerjih glede na tvoj cilj.

Če bi te tak prehranski načrt zanimal, si več poglej s klikom na to povezavo.

2. Sladke in mastne pregrehe

Sladkor, nasičene in trans maščobe so eden glavnih krivcev za prekomerno težo in večino bolezni (srčno žilne bolezni, sladkorna bolezen, itd.).

Eden izmed večjih problemov sladkorja je ta, da povzroča zasvojenost. Več kot ga zaužijemo, več bi ga telo rado imelo. Telo hrepeni po njem in zato se mu le s težka odrečemo, ko ga nekaj časa redno konzumiramo.

Verjamem, da ti je to znano kajne?

Sladkor zelo neenakomerno dviga ravni krvnega sladkorja. Ti hitri skoki sladkorja v krvi so lahko zelo problematični, saj mora pankreas za uravnavanje sladkorja v krvi sproščati velike količine inzulina, kar na dolgi rok lahko pripelje do diabetesa tipa 2 ter do odvečnih kilogramov.


Sladkor na tvoje telo resnično nima nobenega dobrega vpliva. Nič ti ne pomaga pri regeneraciji telesa, energijo dobiš, ampak za zelo kratek čas, ne pomaga pri izgradnji mišic...

Priporočam ti, da se sladkorju kar se da izogneš.

V kolikor ne gre takoj, sladkor najprej postopoma zmanjšuj in ga čez čas omeji la na npr. enkrat ali dvakrat tedensko, ali pa ga dnevno uživaj v zelo majhnih količinah, npr. en kakav na dan. Sprva bo težko, vendar ga telo po dveh tednih ne bo več pogrešalo.Nasičene in trans maščobe

Nasičene in trans maščobe so spet zgodba zase. Poskusi uživati čim manj nasičenih maščob in če se le da nič trans maščob (oz. zelo redko).

Poleg tega, da nasičene in trans maščobe slabo vplivajo na srčno žilni sistem, so tudi najbolj kalorične izmed vseh makro hranil (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe). Maščobe vsebujejo dosti več kalorij kot ogljikovi hidrati in beljakovine.

Seveda to ne pomeni, da moraš iz prehrane črtati maščobe.

Absolutno ne!

Maščobe imajo veliko pomembnih funkcij v telesu, zato jih moraš nujno vnašati v telo. Poskrbi pa za to, da bo čim več maščob, ki jih zaužiješ nenasičenih (npr. avokado, oreščki, semena itd.).

3. Zajtrk je ključ

Zajtrk je poleg obroka po treningu eden najpomembnejših obrokov v dnevu. Tvoje telo po spancu – večurnem obdobju brez hrane in vode, potrebuje hranila. Če se ukvarjaš s športom in si želiš boljših rezultatov, ti priporočam, da dan začneš tako, da popiješ 3 dcl vode na tešče.

Če ti takoj zjutraj zajtrk res ne tekne, ga zaužij kasneje. Ne obremenjuj se s tem, da moraš zajtrk pojesti takoj ko vstaneš. Pomembno je le, da telesu priskrbiš ustrezna hranila, jaz to najraje naredim čim prej.

4. Več manjših obrokov čez dan odžene kilograme stran

Več manjših obrokov čez dan poskrbi za boljše počutje, več energije in preprečuje napade lakote.


Telesu ne bo potrebno prebavljati ogromnih količin hrane, ki največkrat povzročajo utrujenost in brezvoljnost. Prav tako bodo nivoji krvnega sladkorja bolj stabilni, kar bo zmanjšalo nabiranje maščobnih zalog. Telo bo boljše funkcioniralo in računaš lahko na več energije skozi celoten dan.

Najboljše je, če zaužiješ vsaj 4 obroke dnevno lahko pa tudi več. In ne skrbi, če se ti zdi ta številka velika, naj ti pokažem kako lahko te obroke poje vsak, tudi tisti, ki je zares zelo zaposlen.


Ko govorim o 4 obrokih, tu ne mislim 4 velike obroke, kjer si moraš vedno kuhati. Ne. Izmed teh 4 obrokov sta 2 kuhana npr. kosilo in večerja, ostala 2 pa sta hitra obroka.


Tako lahko enega izmed obrokov predstavlja beljakovinski napitek Veggie Style Power Greens, ki predstavljajo popoln nadomestek obroka. Beljakovine so na voljo v spletni trgovini kupujemzdravo.si. Če želiš svoj vsakdan olajšati z kvalitetnim obrokom Power Greens, potem imava zate prav posebno kodo za popust na celoten nakup. S promocijsko kodo GOBY boš prejmeš popust na celoten nakup v spletni trgovini kupujemzdravo.si. Popust lahko uporabiš tudi pri vseh naslednjih nakupih.


Še nekaj idej za hitre malice: banana, pest oreščkov, jogurt, ovseni kosmiči.

Razmak med posameznimi obroki naj bo 2 – 4 ure.

5. Pij dovolj vode

Ne morem poudariti dovolj, kako pomembno je, da telo redno oskrbuješ s svežo vodo. Zaskrbljujoče je dejstvo, da je 75% ali celo več ljudi dehidriranih. Ko nastopi žeja je telo že v fazi dehidracije.

Se pravi piti je potrebno prej. Najboljše je, da imaš ves čas pri sebi steklenico ali kozarec vode iz katerega redno piješ. Na začetku je mogoče dobro, da si na nastaviš opomnik na svojem pametnem telefonu ali na pametni uri, ki te bo opominjal, da moreš popiti požirek ali dva vode. Seveda tudi pitje vode tako kot vsaka stvar s časom postane navada in začneš jo početi avtomatsko.

Voda je poleg kisika še vedno glavni vir življenja, zato nameni hidraciji še posebno pozornost.Kakšni so znaki dehidracije?

Če imaš glavobole (podobne kot pri mačku), mišične krče, motnje vida, znižan krvni tlak, omotico ali omedlevico po postavitvi v pokončen položaj potem je zelo verjetno, da se tudi ti spopadaš z dehidracijo.

Prvo pravilo preprečevanja dehidracije je, da dnevno popiješ vsaj 2 litra vode. V primeru telesne aktivnosti pa še več. Ne pij sokov, saj le ti vsebujejo dodatne sladkorje, kar ti bo ponovno delalo težave z odvečnimi kilogrami.Pa sva prišla do konca članka. Če si ob prebiranju opazil/a, da katerega izmed teh korakov še ne počneš ali, da ga ne izvajaš dovolj dobro, potem ti priporočam, da ga poskušaš popraviti kar takoj zdaj. Mogoče bo prav ta korak pomenil veliko spremembo tvojega počutja in postave.

V tem članku smo govorili o prehranskih smernicah, ki predstavljajo večino uspeha pri hujšanju in dobrem počutju, seveda pa ti priporočam, da v svoj vsakdan vključiš tudi fizično aktivnost.

Lepo bodi,
Rene

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Rene Škarabot

Sem certificiran osebni fitnes trener, ki se s športom ukvarjam že od malih nog. Kot vegan sem zasedel drugo mesto na odprtem powerlifterskem tekmovanju, ker sem skupno, v treh dvigih, premaknil več kot 550kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem prek člankov s tabo delil tudi v prihodnje 🙂 

Zadnje objave

>