Recept za veganski golaž

Napisala: Galla Os 

03 Nov 

2020 

Veganski golaž je enostaven za pripravo in super ideja za zdravo kosilo ali večerjo. Prav tako je veliko bolj zdrava različica od govejega. V nadaljevanju s tabo delim preprost recept za pripravo veganskega golaža, katerega bodo oboževali tudi mesojedci, v to sem prepričana.

Preden pa greva na recept..

Zakaj je veganski golaž boljši od "navadnega"?

Veganski golaž

  • Nobeno živilo rastlinskega izvora NE vsebuje holesterola
  • Polnovredna rastlinska hrana NE vsebuje trans maščob
  • Vsebuje ekstremno malo nasičenih maščob (celoten golaž cca. 6 - 7g)
  • Ima malo kalorij, ker maščob praktično ne vsebuje
  • Rastlinske beljakovine tveganj za kronična obolenja NE predstavljajo
  • Vsebuje dosti vlaknin
  • Rastlinska hrana vsebuje nehemsko železo, ki ni povezano z rakavimi obolenji

Goveji Golaž

  • Vsebuje holesterol, ki je dokazan krivec za srčno žilne bolezni
  • Vsa živalska hrana naravno vsebuje tudi trans maščobe, ki so zelo slabe za srčno žilni sistem
  • Vsebuje ogromno nasičenih maščob, ki so slabe za sečno žilni sistem
  • Vsebuje veliko kalorij zaradi maščobe v mesu
  • Živalske beljakovine so povezane s povečanim tveganjem za razna kronična obolenja
  • Ne vsebuje vlaknin
  • Meso vsebuje hemsko železo, ki je eden od rizičnih faktorjev za nastanek raka

Priporočljivo je, da v svoji prehrani čim več živalskih živil zamenjaš s rastlinskimi. In današnji golaž recept ti bo gotovo v pomoč pri tem.

Golaž recept (Video)

Kaj potrebujemo?

  • Dehidrirani sojini koščki - Sojino meso, na voljo v Spar-u ali Mercator-ju (količina - poljubna)
  • Čebula (1 ali 2 večji)
  • Sončnično olje (cca. 0.5 dcl)
  • Sol (poljubna količina)
  • Vegeta (poljubna količina)
  • Bazilika
  • Čili v prahu (opcijsko)
  • Kurkuma
  • Česen v prahu
  • Rdeča paprika v prahu
  • Zelenjavna kocka
  • Lovorjev list
  • Moka in sojino mleko za zgostitev golaža

Priprava

Sojine koščke mariniraj v vodi, kateri dodaš poljubne začimbe (jaz sem dala mešanico začimb za golaž od Knorr-a). Mariniraj vsaj cca. 1 uro. Vmes večkrat premešaj, da se napijejo tudi koščki, ki so na vrhu in niso v vodi.

Sesekljano čebulo popraži na olju. Čebulo med praženjem posoli. Ko čebula porjavi, dodaj sojine koščke v kozico, vključno z vodo - marinado, v kateri so se močili.

Dodaj še druge začimbe po želji. Količine začimb so poljubne. Vmes večkrat pokušaj, če se ti zdi da moreš še kaj dodati. Priporočam ti, da dodaš naslednje začimbe: Vegeta (poljubna količina), bazilika, čili, kurkuma, česen v prahu, rdeča paprika v prahu, lovorjev list, zelenjavna kocka.

Na koncu zmešaj še moko in sojino mleko za zgostitev golaža. Pokuhaj še par minut in walaa golaž je gotov.

La lažjo predstavo, pa te vabim, da si ogledaš zgornji video, ker ti cel postopek priprave pokažem še v video obliki.

Do naslednjič bodi lepo,

Galla

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Galla Os

Veganka sem od leta 2014 in že od začetka sem verjela, da se na veganski prehrani, da dosegati tudi vrhunske rezultate v športu. In to sem tudi dokazala z dvojno zmago na odprtem powerlifterskem tekmovanju, kjer sem skupno v treh dvigih dvignila preko 290kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem preko člankov s tabo delila tudi v prihodnje. 🙂

Zadnje objave

>