Hrana, ki ti lahko pomaga zaustaviti izpadanje las in pospeši rast

Avtor: Rene Škarabot 

05 Jul 

2022 

Izpadanje in izguba las je pogosta težava, s katero imajo največ preglavic moški, prizadene pa tudi kar nekaj procentov žensk. Za slednje je izguba las še veliko bolj obremenjujoča tako iz psihološkega kot iz fizičnega vidika.


In čeprav je za plešavost najbolj zaslužna genetika in razne hormonske spremembe, prav tako na pospešeno izpadanje las slabo vplivajo: pomanjkanje spanja, kajenje, redno uživanje hitre hrane in alkohola.

Za izpadanje las so prav tako lahko krive pridružene bolezni (npr. bolezni ščitnice), zato če opaziš še kakšne druge zdravstvene težave, obišči svojega zdravnika oz. dermatologa. Ta ti na podlagi diagnoze lahko tudi predpiše zdravila proti izpadanju las, ki pa imajo v večini veliko stranskih učinkov in se jih ponavadi samo zaradi estetike ne splača jemati.


Če torej nočeš tvegati vseh stranskih učinkov zdravil samo zaradi estetskih razlogov in če iščeš ali obstaja še kakšna druga možnost, do bolj gostih las, potem ti zna priti ta zapis prav. In ne glede na to ali si moški ali ženska spodaj našteta živila ti lahko zelo koristijo, tako za lasišče kot tudi za splošno zdravje.


Obstaja kar nekaj raziskav, ki kažejo, da tudi to kar ješ lahko vpliva na poraščenost lasišča.


S samo nekaj majhnimi spremembami v prehrani lahko tvoji lasje postanejo bolj čvrsti, debelejši in bolj gosti. Najbolje je, da uporabiš čim več spodaj naštetih živil, saj to povečuje možnost, da opaziš pozitivne rezultate tudi ti.


Katera živila je priporočljivo jesti za bolj goste lase? 👇

Bučna semena

Če že vključimo buče v naš jedilnik, ponavadi semena vržemo proč. Ampak prav semena vsebujejo ogromno hranilnih snovi in so zelo zdrava.


V raziskavi so testirali 76 moških z androgeno alopecijo (plešavostjo) in so jim za 24 tednov vsak dan dajali 400mg olja bučnih semen ali placebo kapsule.

Rezultat: Po 24 tednih so preverili rezultate in moški, ki so prejemali olje bučnih semen so imeli 30% več las, kot tisti, ki so prejemali placebo. In rezultatov niso ocenjevali subjektivno ampak so za to uporabili posebne metode in naprave, ki štejejo dejansko število las. Torej je dokaz o tem, da bučno olje lahko pomagajo precej trden. [1]


Namesto bučnega olja ti priporočam, da uživaš bučna semena. 400mg olja je v samo šest bučnih semenih! Ampak priporočam ti, da jih poješ 1 pest, saj so bučna semena izredno bogata s hranili - vitamini in minerali. Predvsem s cinkom, ki je prav tako ključen za goste in močne lase in nohte.

Sojino mleko in izdelki iz soje

Uživanje sojinih izdelkov vsaj 3x tedensko lahko pomaga proti androgeni alopeciji, ki je najpogostejša oblika izpadanja las, ki se pojavlja tako pri moških kot pri ženskah.


Ena izmed raziskav je pokazala, da prav izoflavoni, ki so prisotni v soji, pozitivno vplivajo proti izpadanju las. Že 75mg izoflavonov na dan je dovolj, da na dolgi rok lahko opaziš pozitivne rezultate na lasišču. [2]


To v praksi pomeni:

- 150g tempeha ali sojinih semen ali 200g tofuja na dan


Seveda lahko stvari malo kombiniraš med sabo in poješ malo tempeha, čez dan popiješ nekaj kozarcev sojinega mleka, itd.


Soja je prav tako zelo zdrava saj niža tveganje za raka (rak dojk, rak prostate,…) vsebuje ogromno vitaminov in mineralov ter kvalitetnih beljakovin, zato jo je priporočljivo pogosto uživati.

Jalapeno paprika

Jalapeno paprika vsebuje kapsaicin, ki se je izkazal kot dober promotor rasti las. Samo 6mg kapsaicina na dan je dovolj za boljšo rast las. [2]


Če to pretvorimo v hrano, to je samo četrtina sveže jalapeno paprike na dan. Je pa res, da je jalapeno paprika precej pekoča in mogoče ni za vsakega, ampak najbolje da poskusiš in vidiš če ti ustreza. Jalapeno papriko lahko dodaš tudi drugim jedem in tako malo omiliš njen pekoči učinek.


Najbolje je uživati svežo, ampak ker jo je lahko težje dobiti, bo tudi vložena ok. Torej 1/4 jalapeno paprike na dan bo dovolj, da ti potencialno pomaga ustaviti izpadanje las.

Cink

Tako cink, železo, biotin (B7) in vitamin C so pomembni za rast las. Če imaš pomanjkanje kateregakoli naštetega vitamina ali minerala, ti bo dodajanje pomagalo proti izpadanju las. Ljudje, ki imajo dovolj vseh naštetih vitaminov in mineralov (to je 90% populacije) z dodajanjem ne bodo opazili bujnejše rasti las.


Zakaj sem potem na seznam dodal cink? Ker se večkrat pojavi, da od vseh naštetih vitaminov in mineralov največkrat ljudem primanjkuje prav cink - posebej tistim, ki imajo slabo urejeno prehrano.


Torej pomanjkanje cinka je lahko povzročitelj izpadanja las. In ni ti potrebno dodajati cinka prek prehranskih dopolnil, enostavno lahko dovolj cinka poješ s hrano.


Najbolj bogata rastlinska hrana s cinkom so: bučna semena, sezamovo seme, ovseni kosmiči, tofu.


Vključi nekaj teh živil v svoj vsakdan in pomanjkanje cinka ne bi smela več biti težava (razen če imaš kakšna bolezenska stanja ali če redno uživaš alkohol).

Zeleni čaj

V eni izmed študij so testiranci uživali dopolnilo, ki vsebuje ekstrakt dveh rastlin - beta sitosterol in ekstrakt zelenega čaja ter omega 3 in 6 maščobne kisline, melatonin, vitamin D in sojine izoflavone.


Rezultat: V tej raziskavi so znanstveniki poročali o precejšnjem izboljšanju rasti las testirancev. Res je, da so poleg zelenega čaja uživali še nekaj dodatnih substanc ampak, ker je uživanje vseh sestavin posebej preveč komplicirano in natančne doze niso znane (ker je bilo to prehransko dopolnilo v obliki kapsul in so bile vse sestavine že zmešane v eni kapsuli), se ti splača narediti naslednje: Priporočam ti, da čez dan popiješ skodelico ali dve zelenega čaja.


Zeleni čaj je polifenol, ki učinkuje kot antioksidant, torej ima možnost "lovljenja" prostih radikalov. Če je na lasnem mešičku kakšna poškodba zaradi kakšne infekcije, lahko zeleni čaj tukaj potencialno pomaga in ublaži infekcijo. Prav tako bo super doza antioksidantov iz zelenega čaja pozitivno vplivala na tvoje zdravje.

Pomembno!

Naj poudarim, vsa zgoraj našteta živila - bučna semena, sojine izdelke, jalapeno papriko, cink in zeleni čaj, pa moreš redno (vsak dan) jesti najmanj 5 mesecev, da opaziš kakšne pozitivne rezultate. Tudi raziskave so potekale 5 oz. 6 mesecev preden so rezultate izmerili.


Torej naj postane ta hrana del tvojega vsakdana. In dejansko ni tako težko narediti teh nekaj malih sprememb.


Če povzamem, vsak dan poješ:

 • Nekaj bučnih semen (najbolje 1 pest, ker tako dobiš tudi ogromno cinka in drugih zdravih hranil v telo)
 • Kakšen sojin izdelek (tempeh, tofu, sojino mleko, miso, nato, sojina semena, edamame,...)
 • 1/4 jalapeno paprike
 • Cink, ki ga veliko dobiš že z bučnimi semeni in hrano našteto zgoraj v poglavju o cinku,
 • Piješ zeleni čaj (npr. zjutraj ali pa čez dan)

Ni potrebno, da uživaš vsa od zgoraj naštetih živil, če ti pekoča paprika ne odgovarja jo lahko izpustiš, vseeno pa je za najboljše rezultate priporočljivo, da v svoj vsakdan vključiš čim več zgoraj naštetih sestavin. Prav tako so vsa ta živila izjemno zdrava in bodo blagodejno vplivala tudi na tvoje zdravje.


Upam, da je bil članek zanimiv in da ti informacije pridejo prav.


Za konec pa imam še eno super novico! 🎉


Poleg vseh zgoraj naštetih živil, je za krepke in čvrste lase zelo pomembno, da zaužiješ dovolj kvalitetnih beljakovin. Če bi te zanimalo, kako lahko živalske beljakovine nadomestiš z bolj zdravimi rastlinskimi beljakovinami, potem si prenesi brezplačno e-knjigo v kateri ti razkrijeva 7 rastlinskih živil, ki imajo več beljakovin kot meso! Prenesi e-knjigo brezplačno s klikom na spodnji gumb.


Imej se fajn in se beremo kmalu,

Rene

Prenesi brezplačno e-knjigo že zdaj s klikom na spodnji gumb.

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Rene Škarabot

Sem certificiran osebni fitnes trener, ki se s športom ukvarjam že od malih nog. Kot vegan sem zasedel drugo mesto na odprtem powerlifterskem tekmovanju, ker sem skupno, v treh dvigih, premaknil več kot 550kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem prek člankov s tabo delil tudi v prihodnje 🙂 

 • Zeleni čaj bi mogoče svetoval z rezervo oz dodanim disclaimerjem.
  Resda povezan z blagodejnimi učinki ima tudi lahko nezaželjene stranske učinke, saj vsebuje tudi kofein.

  • Matej hvala za tvoj komentar. 🙂

   Res je, zeleni čaj vsebuje nekaj kofeina tako, da tisti, ki imajo težave z njim je bolje, da ga ne uživajo. Za večino pa to ne predstavlja težav, saj ima zeleni čaj bistveno manj kofeina kot kava. Tako, da skodelica ali dve zelenega čaja na dan, pri 97% ljudeh ne bo vzbudila stranskih učinkov povezanih z vnosom kofeina.

   Lep pozdrav,
   Rene

 • Viri (raziskave)

  [1] Young Hye Cho, Sang Yeoup Lee, Dong Wook Jeong, Eun Jung Choi, Yun Jin Kim, Jeong Gyu Lee, Yu Hyeon Yi, Hyeong Soo Cha; Effect of pumpkin seed oil on hair growth in men with androgenetic alopecia: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial; Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:549721. doi: 10.1155/2014/549721. Epub 2014 Apr 23.

  [2] Naoaki Harada, Kenji Okajima, Masatoku Arai, Hiroki Kurihara, Naomi Nakagata; Administration of capsaicin and isoflavone promotes hair growth by increasing insulin-like growth factor-I production in mice and in humans with alopecia; Growth Horm IGF Res. 2007 Oct;17(5):408-15. doi: 10.1016/j.ghir.2007.04.009. Epub 2007 Jun 13.

  Zadnje objave

  >