Kako Pravilno Jesti Laneno Seme

Avtor: Rene Škarabot 

29 Sep 

2020 

Lanena semena so vedno več v uporabi in to z razlogom, saj so pravo super živilo. Na človeško telo vplivajo blagodejno in imajo kup pozitivnih učinkov.


Laneno seme in njegova uporaba v vsakdanjem prehranjevalnem režimu, lahko pozitivno vpliva na:

  • Zmanjšuje možnost za nastanek raka na dojki
  • Znižuje holesterol in trigliceride v krvi, ter uravnava vrednosti krvnega sladkorja v krvi
  • Pomaga pri problemih s kožo
  • In je prva zakladnica hranil za zdravo življenje

Več o lanenem semenu in njegovih pozitivnih učinkih na zdravje, si lahko prebereš v prejšnjem čanku o lanenih semenih na tej povezavi.


Vse te pozitivne lastnosti lanenega semena pa se aktivirajo samo v primeru, da laneno seme uživaš pravilno in v naslednjih vrsticah ti bom pokazal kako to narediti na enostaven način.

Kako jesti lanena semena?

Najpomembnejša stvar pri uživanju lanenih semen je, da jih moraš pred zaužitem zmleti. To lahko enostavno narediš z multipraktikom ali še bolje, kavnim mlinčkom.

Priporočam ti da zmelješ večjo količino semen naenkrat in jih shraniš v plastično škatlo v hladilnik. Tam bodo brez problema in brez izgube hranil stala tudi do 3 tedne.

Dnevno zaužij vsaj 2 veliki žlici zmletih lanenih semen. Tako boš v svoje telo poleg vseh ostalih hranil, ki jih laneno seme vsebuje, vnesel/la dovolj ALA maščobne kisline, iz katere se bodo potem tvorile dolgo verižne maščobne kisline EPA in DHA (ki jih najdeš v kapsulah omega 3).

Uporaba lanenega semena

Lanena semena lahko uporabljaš praktično kjerkoli, saj imajo zelo blag okus in ko so zmleta, je njihova tekstura podobna moki.

Dodaš jih lahko v ovsene kosmiče za zajtrk, v jogurt, v rižote, omake, juhe, jih potreseš na namaze... Ker imajo super lastnost zgoščevanja, jih lahko uporabiš za zgostitev omak, smoothijev itd.

Izberi svojo najljubšo barvo lanenih semen (rjava ali zlata) in jih uživaj vsak dan. Tvoje zdravje ti bo hvaležno.

Več o lanenem semenu in vplivu na zdravje pa lahko izveš v drugem članku s klikom tukaj.

Želim ti lep dan,
Rene

DARILA DOBRODOŠLICE

Preverjene tehnike in triki za učinkovito in zdravo hujšanje s pomočjo rastlinske prehrane. Prenesi brezplačne e-knjige že zdaj s klikom na spodnji gumb.

Deli članek še z ostalimi

Avtor: Rene Škarabot

Sem certificiran osebni fitnes trener, ki se s športom ukvarjam že od malih nog. Kot vegan sem zasedel drugo mesto na odprtem powerlifterskem tekmovanju, ker sem skupno, v treh dvigih, premaknil več kot 550kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem prek člankov s tabo delil tudi v prihodnje 🙂 

  • Včeraj sem bral o koristnosti lanenih semen in danes sem jih kupil. Poskusil bom upoštevati nasvet in naj bo tako . lep pozdrav Henrik

  • Zadnje objave

    >