Kaj povzroča diabetes in inzulinsko rezistenco?
Avtor: Rene Škarabot
Sladkorna bolezen ali diabetes je kronična bolezen, ko telo ne zna več pravilno uravnavati nivojev krvnega sladkorja, zato je potrebno ustrezno zdravljenje. Ampak, kaj v resnici povzroča diabetes?
Poleg genetskih predispozicij, neaktivnosti ter slabih razvad, ima pomembno vlogo pri razvoju te bolezni tudi prehrana. In prav o prehrani bi danes rad govoril s tabo.
V nadaljevanju bi ti rad predstavil, katero makrohranilo je problematično, ko je govora o razvoju diabetesa in kako njegov vnos enostavno zmanjšaš in poskrbiš za preventivo.
Večina je mnenja, da so za diabetes krivi ogljikovi hidrati (OH) in da moraš zato svojo prehrano urediti tako, da vsebuje čim manj OH ter več beljakovin in maščob.
So OH res največji krivec za razvoj sladkorne bolezni?
(Rafiniran sladkor in procesirana hrana nista zdrava in jo seveda tudi jaz odsvetujem. Vsake toliko ni problema, ampak naj ne bo redno na tvojem jedilniku!)
Raziskave, ki segajo skoraj 70 let nazaj, so razkrile presenetljive ugotovitve: Znanstveniki so vzeli 2 skupini mladih, zdravih oseb. Prvi polovici so predpisali prehrano bogato z maščobami, drugi polovici pa hrano bogato z ogljikovimi hidrati.
V samo dveh dneh, se je zgodilo nekaj nepričakovanega. Obem skupinam so znanstveniki dali popiti nekaj vode s sladkorjem in ob tem spremljali nivoje glukoze (sladkorja) v krvi.
Skupina, ki se je prehranjevala z visoko maščobno dieto, je imela v krvi 2x višjo raven sladkorja, kot skupina z visokim vnosom OH.
Ko se količina maščobe v prehrani poveča, se krvni sladkor dvigne!
Čeprav so kot rečeno to znanstveniki odkrili že pred mnogo leti, pa je bilo potrebno dodatnih 70 let raziskav in pomoč moderne tehnologije, da smo končno dobili odgovor, kaj je največji krivec za nastanek diabetesa tipa II.
Odgovor na vprašanje ti razkrijem v nadaljevanju, najprej pa bi ti rad predstavil, kako celoten proces deluje.
Ko poješ OH, se v prebavnem traktu škrob razgradi v glukozo. Glukoza oz. krvni sladkor nato kroži po telesu, mišice in določeni organi pa jo posrkajo in shranijo kot vir energije za gibanje in življenjske funkcije.
Ampak naše celice ne morejo glukoze iz krvi pobrati same, temveč za to potrebujejo inzulin. Inzulin je ključ, ki odklene vrata in spusti glukozo iz krvi v mišične celice. Če so celice, ki proizvajajo inzulin v pankreasu uničene in telo ne proizvaja inzulina samo, potem glukoza ostaja v krvi (krvni sladkor naraste) in ne more preiti v celice. Temu pravimo diabetes tipa I.
Obstaja pa tudi drugi način za povišan krvni sladkor. Kaj če telo proizvede dovolj inzulina, ampak inzulin ne deluje? Ključ je tukaj, ampak nekaj je zamašilo ključavnico...
Ta pojav se imenuje inzulinska rezistenca - naše telesne celice imajo zmanjšano občutljivost na inzulin, tako krvni sladkor ne more učinkovito prehajati v celice in ostaja v krvi.
Toda kaj zamaši ključavnico in prepreči inzulinu, da bi spustil sladkor naprej?
Maščobe! Predvsem nasičene maščobe.
Bolj specifično, maščoba v naših mišičnih celicah. Maščoba v krvnem obtoku, se lahko kopiči v v mišičnih celicah in pri razgradnji ustvarja toksične produkte in proste radikale, ki lahko blokirajo signalne poti inzulina. Torej, ne glede na to, koliko inzulina je v krvi, ta ne more odpreti glukoznih vrat in sladkor v krvi se kopiči.
Kako so znanstveniki dokazali, da so prav nasičene maščobe eden glavnih povzročiteljev diabetesa?
Ta mehanizem, s katerim maščobe, posebej nasičene maščobe, povzročajo odpornost proti inzulinu, ni bil znan dokler ni bila razvita moderna tehnologija - MRI. Ta je znanstvenikom omogočila, da vidijo kaj se dogaja v mišicah ljudi, po tem ko maščoba preide v krvni obtok.
Ugotovili so naslednje: Zvišanje ravni maščob v krvi povzroča inzulinsko rezistenco - odpornost proti inzulinu tako, da zavira transport glukoze v mišice.
Pri dieti z visoko vsebnostjo maščob - ketogeni dieti, je telo bolj odporno na inzulin, kar pomeni, da ob morebitnem zaužitju OH, v krvi ostane več sladkorja saj ta ne more preiti v celice, kar na dolgi rok ni dobro za zdravje.
Preprost nasvet je torej, naslednji: Odpornost na inzulin - vzrok za prediabetes, vzrok za sladkorno bolezen tipa 2, lahko zmanjšamo tako, da zmanjšamo vnos nasičenih maščob!
Vsa živalska hrana ima nasičene maščobe, LDL holesterol in trans maščobe (ja tudi bio, naraven, organski zrezek sam po sebi, brez cvrtja, vsebuje trans maščobe). Vnos nasičenih in trans maščob ter LDL holesterola, najlažje zmanjšaš tako, da živalsko hrano zamenjaš z rastlinskimi opcijami, ki vsebujejo zelo malo ali nič nasičenih maščob ter NIMAJO holesterola in trans maščob.
Nekaj idej kako to narediti si lahko pogledaš na spodnjih dveh povezavah:
Če pa želiš še lažjo rešitev, potem ti bo zagotovo všeč ta 30 dnevni (100% veganski) jedilnik, s katerim pokriješ potrebe po vseh hranilih, tudi če si športnik oz. športnica.
Prav tako se s tem jedilnikom izogneš holesterolu in trans maščobam, ki so naravno prisotni v živalski hrani! Z njim zaužiješ tudi veliko manj nasičenih maščob, kar pomeni, da dolgoročno boljše skrbiš za svoje zdravje. Več si lahko pogledaš s klikom tukaj.
Upam, da ti je bil članek všeč in da je bil poučen.
Pripravljam tudi že drugi del članka, kjer ti bom razkril še en problem vnosa nasičenih maščob na pankreas, ki lahko prav tako vodi do sladkorne bolezni.
Želim ti lep dan še naprej,
Rene
P.S. Kot rečeno..
Prehrana ni edini dejavnik, ki je odgovoren za nastanek diabetesa. Vseeno pa igra pomembno vlogo, zato je pametno, da premišljeno izbiramo, kaj bomo dali v usta in raje poskrbimo za preventivo kot kurativo.
Deli članek še z ostalimi
Avtor: Rene Škarabot
Sem certificiran osebni fitnes trener, ki se s športom ukvarjam že od malih nog. Kot vegan sem zasedel drugo mesto na odprtem powerlifterskem tekmovanju, ker sem skupno, v treh dvigih, premaknil več kot 550kg. Svoje znanje in bogate izkušnje o športu in veganski prehrani, bom z veseljem prek člankov s tabo delil tudi v prihodnje 🙂
Viri (raziskave)
[1] Michael Greger M.D. FACLM, What Causes Insulin Resistance & Diabetes?, Nutrition Facts Org.
[2] H P Himsworth, E M Marshall. The diet of diabetics prior to the onset of the disease. Clinical Science 2, 95-115, 1935. NA.
[3] M Roden, T B Price, G Perseghin, K F Petersen, D L Rothman, G W Cline, G I Shulman. Mechanism of free fatty acid-induced insulin resistance in humans. J Clin Invest. Jun 15, 1996; 97(12): 2859–2865.
[4] S Lee, C Boesch, J L Kuk, S Arsianian. Effects of an overnight intravenous lipid infusion on intramyocellular lipid content and insulin sensitivity in African-American versus Caucasian adolescents. Metabolism. 2013 Mar;62(3):417-23.
[5] M Roden, K Krssak, H Stingl, S Gruber, A Hofer, C Furnsinn, E Moser, W Waldhausl. Rapid impairment of skeletal muscle glucose transport/phosphorylation by free fatty acids in humans.
[6] M Krssak, K Falk Petersen, A Dresner, L Dipetro, S M Vogel, D L Rothman, M Roden, G I Shulman. Intramyocellular lipid concentrations are correlated with insulin sensitivity in humans: a 1H NMR spectroscopy study. Diabetologia. 1999 Jan;42(1):113-6.
[7] E W Kraegen, G J Cooney. Free fatty acids and skeletal muscle insulin resistance. Curr Opin Lipidol. 2008 Jun;19(3):235-41.
[8] A T Santomauro, G Boden, M E Silva, D M Rocha, FR F Santos, M J Ursich, P G Strassmann, B L Wajchenberg. Overnight lowering of free fatty acids with Acipimox improves insulin resistance and glucose tolerance in obese diabetic and nondiabetic subjects. Diabetes. 1999 Sep;48(9):1836-41.
Članek na razumljiv način osvetli srž problema. Hvala!
Tanja hvala za tvoj komentar. 🙂
Me veseli, da ti je bil članek všeč.
Lep pozdrav,
Rene
Maščobe niso krivec za nastanek diabetesa, pač pa sodobna prehrana, ki vsebuje veliko obojega (maščob in sladkorjev).
Iz istega razloga diabetes tudi velja za bolezen sodobnega časa.. včasih so ljudje jedli nasičene maščobe, (vendar ne v kombinaciji s sladkorji) pa diabetesa niso poznali.
Špela,
Informacije v članku so vzete iz študij, ki raziskujejo možne vzroke za nastanek diabetesa. Kot je iz njih razvidno, preveč nasičenih maščob lahko zmanjša občutljivost na inzulin, in uničuje beta celice v pankreasu, ki so odgovorne za proizvodnjo inzulina, kar lahko na dolgi rok (več let visokega vnosa nasičenih, trans maščob in holesterola) privede do diabetesa.
Seveda je tukaj igra veliko vlogo tudi življenjski slog (gibanje, stres, zdrava prehrana, razvade -alkohol, kajenje,…).
Drugače pa je diabetes bolezen, katero so poznali in raziskovali že tisoče let nazaj in ni to »moderna« bolezen. Že takrat so zaznavali simptome, seveda pa do začetka 20 stoletja niso znali te bolezni zdravit. Prisotna pa je že tisoče let.
Seveda je bilo te bolezni v preteklosti manj, saj so bili ljudje veliko bolj aktivni, pa tudi jedli so bolj zdravo. Zelo malo so jedli nasičenih maščob – večino so jedli rastlinske stvari (krompir, polenta, repa,…), meso ni bilo vsak dan na jedilniku, ampak ob redkih priložnostih.
Še enkrat ponovim: Če ješ veliko nasičenih maščob vsak dan imaš večjo verjetnost, da razviješ diabetes, ni pa to zagotovo! Na to vpliva še kup drugih dejavnikov kot sem napisal prej. Za enkrat so znanstveniki uspeli dokazat, da nasičene maščobe slabo vplivajo na zdravje in se jih je bolje izogibat oz. zmanjšat njihov vnos na minimum.
Lp,
Rene